Shioyaki sügér grillezve, friss korianderrel és lime-mal tálalva

Shioyaki sügérrel

A Shioyaki sügér a japán konyha egyik klasszikusa, amely egy egyszerű, de nagyon ízletes grillezett halétel. A halat egy speciális szójaszószos pácban marinálják, majd grillezik, így különleges füstös és sós ízt kap. A Shioyaki szó jelentése \'sós grillezés\', ami jól tükrözi az étel elkészítési módját. A sügér nemcsak ízletes, hanem könnyen elérhető hal is, így tökéletes választás egy egészséges és gyors étkezéshez. Az étel kiváló lehet egy családi vacsorához vagy egy hétvégi grillezéshez.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Sügér filé
1 tk.
2 ek. Shoyu (szójaszósz)
2 ek. Mirin
1 ek. Szezámolaj
1 cm Ginger (gyömbér)
2 gerezd Fokhagyma
0.5 tk. Frissen őrölt bors
2 szál Zöldhagyma
1 db Lime

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A sügér filéket alaposan öblítsd le, és tedd egy nagyobb tálba. Egy kevés sóval dörzsöld be őket, majd hagyd állni 10-15 percig, hogy a só felszívódjon.

    A só segít megőrizni a hal frissességét, és a hús szaftosabb marad.

    2

    Közben készítsd el a marinádot. Egy kis tálba öntsd bele a shoyu-t, mirint, és a szezámolajat. A gyömbért és fokhagymát aprítsd fel, és add hozzá a marinádhoz.

    A gyömbér és a fokhagyma friss ízt ad a halnak, a shoyu pedig gazdag umamit biztosít.

    3

    Tedd a halfiléket a marinádba, és jól forgasd meg, hogy minden oldalát bevonja. Hagyjuk állni 10-15 percig, hogy a hal átvegye az ízeket.

    Ha időd engedi, marinálhatod hosszabb ideig is, akár egy órán keresztül.

    4

    Miközben a hal pihen, egy serpenyőben hevítsd fel a szezámolajat, majd tedd bele a halfiléket. Süsd őket közepes lángon 3-4 percig, amíg szép aranybarna kérget kapnak.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt, hogy a hal egyenletesen sülhessen. Ha túl sok halat teszel egyszerre, az hőmérsékletet csökkenti, és nem sül meg megfelelően.

    5

    Fordítsd meg a halat, és süsd a másik oldalát is 2-3 percig, amíg a hal teljesen átsül, de még szaftos marad.

    A halat ne süsd túl, mert akkor száraz lesz. A sütési idő függ a hal vastagságától.

    6

    Amikor a hal elkészült, tálald egy tányérra, és szórd meg friss zöldhagymával. A lime-ot vágd félbe, és facsard rá a halra.

    A lime frissítő íze kiemeli a hal természetes ízét, és egyensúlyba hozza a fűszeres marinádot.