Egy nagy keverőtálba öntsd a langyos vizet, add hozzá a cukrot és az élesztőt. Keverd össze és hagyd állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz. Ez azt jelzi, hogy az élesztő aktív.
Ha az élesztő nem habosodik fel, az azt jelenti, hogy nem jó. Próbálj ki egy másik élesztőt.
Add hozzá a lisztet, a sót és az olajat, majd kezdd el dagasztani a tésztát. Legalább 10 percig dagaszd, amíg sima és rugalmas tésztát kapsz. Ha túl ragacsos, adhatsz hozzá még egy kevés lisztet.
A tésztát alaposan dagaszd, mert ez fejleszti a glutént, ami rugalmassá teszi a tésztát.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni 1 órán keresztül, amíg a duplájára nem nő.
A tészta keléséhez ideális a meleg, huzatmentes hely.
Miután a tészta megkelt, oszd 8 egyenlő részre. Minden darabot sodorj hosszú, vékony rudakká, majd két rudat csavard össze, és formázz belőlük kerek gyűrűt. Nyomd össze a végeket, hogy összetapadjanak.
A rudakat egyenletes vastagságúra sodord, hogy a gyűrűk is egyenletesek legyenek.
Egy tálban keverd össze a pekmezt és a vizet. Egy másik tálba szórd a szezámmagot.
A pekmez (szőlőmelasz) adja a simit jellegzetes ízét és színét. Ha nem kapsz, használhatsz mézet is, de az íze nem lesz teljesen ugyanaz.
A simit gyűrűket először mártsd bele a pekmezes vízbe, majd forgasd meg a szezámmagban, hogy teljesen beborítsa.
A pekmezes víz segít, hogy a szezámmag rátapadjon a tésztára.
Helyezd a bevont tésztagyűrűket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyd őket pihenni további 15 percig, hogy még egy kicsit megkeljenek.
Ez a második kelesztés segít, hogy a simitek még puhábbak legyenek.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és süsd a simiteket 20-25 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
Figyeld a simiteket sütés közben, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Hagyd őket kihűlni egy rácson, majd tálald frissen, akár önmagában, akár sajtokkal és olívabogyóval.
A simit frissen a legfinomabb, de másnap is finom, ha kissé megpirítod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.