Simit - török szezámos gyűrű tálalva

Simit - Török szezámos gyűrű

A török simit egy ikonikus utcai péksütemény, amelyet évszázadok óta árulnak Isztambul és Anatólia utcáin. Ezt a ropogós, szezámos gyűrűt gyakran fogyasztják reggelire sajttal, olívabogyóval és teával. A simit készítésének egyik titka a pekmezes bevonat, amely nemcsak különleges ízt ad neki, hanem segíti a szezámmag megtapadását is. A tökéletes simit titka a megfelelően megdagasztott tészta és az egyenletes sütési hőmérséklet. Ha egyszer kipróbálod ezt a receptet, garantáltan a kedvenc péksüteményeid közé fog tartozni!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 1 óra 45 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Langyos víz
7 g Száraz élesztő
10 g Cukor
10 g
30 ml Olaj
50 ml Pekmez (szőlőszirup)
50 ml Víz (a pekmez hígításához)
100 g Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy keverőtálba öntsd a langyos vizet, add hozzá a cukrot és az élesztőt. Keverd össze és hagyd állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz. Ez azt jelzi, hogy az élesztő aktív.

    Ha az élesztő nem habosodik fel, az azt jelenti, hogy nem jó. Próbálj ki egy másik élesztőt.

    2

    Add hozzá a lisztet, a sót és az olajat, majd kezdd el dagasztani a tésztát. Legalább 10 percig dagaszd, amíg sima és rugalmas tésztát kapsz. Ha túl ragacsos, adhatsz hozzá még egy kevés lisztet.

    A tésztát alaposan dagaszd, mert ez fejleszti a glutént, ami rugalmassá teszi a tésztát.

    3

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni 1 órán keresztül, amíg a duplájára nem nő.

    A tészta keléséhez ideális a meleg, huzatmentes hely.

    4

    Miután a tészta megkelt, oszd 8 egyenlő részre. Minden darabot sodorj hosszú, vékony rudakká, majd két rudat csavard össze, és formázz belőlük kerek gyűrűt. Nyomd össze a végeket, hogy összetapadjanak.

    A rudakat egyenletes vastagságúra sodord, hogy a gyűrűk is egyenletesek legyenek.

    5

    Egy tálban keverd össze a pekmezt és a vizet. Egy másik tálba szórd a szezámmagot.

    A pekmez (szőlőmelasz) adja a simit jellegzetes ízét és színét. Ha nem kapsz, használhatsz mézet is, de az íze nem lesz teljesen ugyanaz.

    6

    A simit gyűrűket először mártsd bele a pekmezes vízbe, majd forgasd meg a szezámmagban, hogy teljesen beborítsa.

    A pekmezes víz segít, hogy a szezámmag rátapadjon a tésztára.

    7

    Helyezd a bevont tésztagyűrűket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyd őket pihenni további 15 percig, hogy még egy kicsit megkeljenek.

    Ez a második kelesztés segít, hogy a simitek még puhábbak legyenek.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és süsd a simiteket 20-25 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.

    Figyeld a simiteket sütés közben, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    9

    Hagyd őket kihűlni egy rácson, majd tálald frissen, akár önmagában, akár sajtokkal és olívabogyóval.

    A simit frissen a legfinomabb, de másnap is finom, ha kissé megpirítod.