Vegán skolebrød mandulatejjel lekvárral töltve

Skolebrød vegán változatban mandulatejjel

A Skolebrød egy hagyományos skandináv édesség, amelynek vegán változata az utóbbi években egyre népszerűbbé vált. Az édesség története Dániából származik, ahol eredetileg a gyermekek iskolai uzsonnájaként szolgált. Az édesség tészta alapja hagyományosan tej és tojás, de a vegán változata mandulatejjel és növényi olajjal készül, hogy mindenki élvezhesse. A lekvárral töltött, puha, édes tészta valóban különleges ízélményt nyújt. Ha még gazdagabb ízre vágysz, próbálj hozzá adni egy csipetnyi fahéjat a lekvárhoz, így igazán fűszeres és karakteres lesz.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
300 ml Mandulatej
100 g Cukor
2 ek. Sütőpor
1 tk. Fahéj
1 cs. Vaníliás cukor
50 ml Olívaolaj
1 db Citromhéj
0.5 tk.
100 g Töltelékhez: lekvár (pl. eper vagy áfonya)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdjük a tészta elkészítésével: egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a fahéjat, a sütőport és a sót. A száraz hozzávalókat alaposan keverd el.

    Használj szitát a liszt átszitálásához, hogy légiesebb tésztát kapj!

    2

    Ezután add hozzá a mandulatejet, az olívaolajat, a vaníliás cukrot és a citromhéjat. Gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas állagú nem lesz. Ha szükséges, adj még egy kevés mandulatejet.

    Ha túl ragacsos a tészta, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, hogy a tészta ne legyen túl száraz.

    3

    Csomagold be a tésztát fóliába, és tedd a hűtőbe pihenni 30 percre. A pihentetés segít, hogy a tészta könnyebben formázható legyen.

    A tészta pihentetése után könnyebb lesz kinyújtani és szép formát adni neki.

    4

    Miután letelt a pihenési idő, lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagságúra, majd szaggasd ki a kívánt formájúra. Ha nincs pogácsaszaggatód, egy poharat is használhatsz.

    Használj mindig lisztet a szaggatóval, hogy ne ragadjon bele a tésztába!

    5

    A kiszaggatott tésztát helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A közepükbe helyezz egy kis lekvárt, majd hajtsd össze a tészta széleit, hogy egy kis csomagot formálj belőle.

    A lekvárt ne tedd túl sokat a tésztába, mert kifolyhat a sütés közben!

    6

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a pogácsákat 15-20 percig, amíg szép aranybarnára sülnek.

    Minden sütő más, így érdemes a sütés közepén megnézni a pogácsákat, hogy ne égjenek meg!