Készítsd elő a marhaszegyet: távolítsd el a felesleges zsírt, és szórd meg a fűszerkeverékkel, sóval és borssal. Győződj meg róla, hogy mindenhol egyenletesen bevonja a hús felületét.
A felesleges zsír eltávolításakor hagyj egy vékony réteget, ez segít a hús szaftosságának megőrzésében a füstölés során. A fűszerezésnél ne spórolj, a vastagabb húsréteg miatt több fűszerre van szükség.
Állítsd be a füstölőt 110°C-ra, és helyezd bele a füstölőfát (pl. hickory vagy tölgy). Hagyd melegedni, amíg a megfelelő hőmérsékletet eléri.
Fontos a stabil hőmérséklet tartása. Használj hőmérőt a füstölő hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha faszenes füstölőt használsz, figyelj a levegő áramlására a hőmérséklet szabályozásához.
Helyezd a marhaszegyet a füstölőbe, zsíros oldalával felfelé. Füstöld 6-8 órán keresztül, időnként ellenőrizve a hőmérsékletet, és szükség esetén adj hozzá több fát.
A füstölés során ne nyitogasd feleslegesen a füstölőt, mert azzal hőveszteséget okozol, és meghosszabbítod a sütési időt. A zsíros oldal felfelé helyezése segít, hogy a hús szaftos maradjon, ahogy a zsír ráolvad a húsra.
Amikor a szegy belső hőmérséklete eléri a 90-95°C-ot, vedd ki a füstölőből, és csomagold szorosan alufóliába. Hagyd pihenni 1 órán át, hogy a hús szaftos maradjon.
A pontos belső hőmérséklet elengedhetetlen a tökéletes eredményhez. Használj húshőmérőt. A pihentetés során a hús visszaszívja a szaftokat, így sokkal ízletesebb lesz. A fóliába csomagolás segít megtartani a hőt és a nedvességet.
Tálalás előtt szeleteld vékony szeletekre a szegyet, és kínálj mellé barbecue szószt. Kiegészítőként tálalj sült babot, kukoricakenyeret vagy friss salátát.
A szegy szeletelésénél figyelj a rostokra, merőlegesen vágd el őket, így a hús omlósabb lesz. A barbecue szószt kínáld külön, hogy mindenki ízlése szerint adagolhassa.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.