Klasszikus Smörgåstårta tojással, sonkával és zöldséggel díszítve

Smörgåstårta klasszikus változat

A Smörgåstårta, azaz a svéd szendvicstorta, egy különleges és látványos hidegtál, amelyet gyakran készítenek ünnepi alkalmakkor, mint például keresztelők, születésnapok vagy nyári összejövetelek. Eredetileg a 20. század közepén vált népszerűvé Svédországban, ahol a hűtött, réteges kenyéralapú torták praktikusak és ízletesek voltak a skandináv éghajlaton is. A klasszikus változat főtt tojással, sonkával és friss zöldségekkel készül, így egyszerre frissítő és tartalmas. Mivel nem igényel sütést, könnyen előre elkészíthető, és a hűtés során az ízek harmonikusan összeérnek – ez teszi igazán különlegessé ezt a hagyományos fogást.

Előkészület 30 perc
Elkészítés N/A
Teljes 30 perc
1780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
12 db Fehér kenyér szeletelve (héj nélkül)
200 g Krémes sajt
200 g Tejföl
3 db Főtt tojás
150 g Főtt sonka
1 db Uborka
1 db Paradicsom
4 levél Fejes saláta
1 ek. Tormakrém
1 tk. Citromlé
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A krémes sajtot keverd össze a tejföllel, citromlével, tormakrémmel, sóval és borssal. Ez lesz az alapkrém.

    A krém akkor ideális, ha könnyen kenhető, de nem túl híg – ha kell, hűtsd be 10 percre.

    2

    Hámozd meg és aprítsd fel a főtt tojásokat, majd keverd össze egy részével az alapkrémet. Egy másik részbe keverd bele az apróra vágott főtt sonkát.

    A töltelék ne legyen túl darabos – a krémes állag érdekében aprítsd egészen finomra.

    3

    Fektesd le az első kenyérréteget 4 szeletből. Kend meg a tojásos töltelékkel, majd tedd rá a következő réteget kenyérből.

    A kenyér héját mindig vágd le előre, hogy egyenletes rétegeket kapj.

    4

    A második réteget kend meg a sonkás krémmel, majd fedd be a harmadik kenyérréteggel.

    Finoman nyomd le a rétegeket, hogy ne csússzanak el, de ne nyomd szét a tölteléket.

    5

    A maradék alapkrémmel vond be kívülről az egész szendvicstortát, a tetejét és az oldalát is.

    Használj spatulát vagy kenőkést a szép, sima felülethez.

    6

    Díszítsd salátalevéllel az alját, tetejére szeletelt uborkát, paradicsomot és ízlés szerint főtt tojást.

    A díszítéshez szép, friss zöldségeket válassz – a színek kiemelik az étel eleganciáját.

    7

    Tedd hűtőbe legalább 2 órára, hogy az ízek összeérjenek és könnyebben szeletelhető legyen.

    Fóliával letakarva tárold, hogy ne száradjon ki a krém és a kenyér se.