A burgonyát hámozd meg, vágd kisebb darabokra, majd főzd puhára sós vízben kb. 20 perc alatt.
Használj lisztes burgonyát a legjobb eredményért, mert az kevésbé szívja meg magát vízzel.
Szűrd le a megfőtt burgonyát, majd törd át egy tálba és hagyd teljesen kihűlni.
A burgonyát alaposan szűrd le, hogy ne legyen túl vizes a tészta. A kihűlés fontos, mert a meleg burgonya több lisztet vesz fel.
A kihűlt burgonyához add hozzá a lisztet, a tojássárgáját és egy csipet sót, majd gyúrd össze egy puha, homogén tésztává.
A liszt mennyisége függ a burgonya nedvességtartalmától, fokozatosan adagold, amíg össze nem áll a tészta. Ne gyúrd túl, mert kemény lesz a gnocchi.
A tésztát oszd négy részre, formázz belőlük kb. 2 cm vastag rudakat, majd vágd fel kis darabokra. A villával óvatosan megnyomhatod, hogy a gnocchi jellegzetes mintázatot kapjon.
A gnocchi formázásakor lisztezd be a kezed és a felületet, hogy ne ragadjon. A villa mintázat segít, hogy a szósz jobban megtapadjon a gnocchin.
Forralj fel vizet egy nagy lábasban, majd tedd bele a gnocchikat kisebb adagokban. Amint feljönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), szűrd le őket és tedd félre.
A gnocchit ne főzd túl, mert széteshet. Amint feljön a víz felszínére, azonnal szedd ki.
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd add hozzá az apróra vágott főtt sonkát és pirítsd meg közepes lángon 3-4 percig.
A sonkát vághatod vastagabbra is, ha úgy jobban szereted.
Öntsd hozzá a tejszínt, és keverd el alaposan. Melegítsd néhány percig, hogy az ízek összeérjenek.
A tejszín helyett használhatsz főzőtejszínt is, de a tejszín gazdagabb ízt ad.
Add hozzá a kifőtt gnocchikat a serpenyőbe, és keverd össze a tejszínes-sonkás szósszal.
Óvatosan keverd össze a gnocchit a szósszal, hogy ne törjön össze.
Tálalás előtt szórd meg reszelt parmezánnal, friss petrezselyemmel és frissen őrölt fekete borssal.
Tálaláskor kínálhatsz hozzá pirított kenyérkockákat is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.