Sonkás-tejszínes gnocchi tálalva

Sonkás-tejszínes gnocchi

A gnocchi egy népszerű olasz tészta, amely különféle mártásokkal készíthető el. A tejszínes-sonkás változat az egyik legegyszerűbb és legízletesebb verzió, amelyet akár hétköznapi vacsorákra is gyorsan el lehet készíteni. A selymes tejszín tökéletesen bevonja a puha gnocchikat, míg a főtt sonka sós, füstös ízt ad hozzá. A parmezán és a friss petrezselyem pedig frissességet és karaktert kölcsönöz az ételnek. Ha egy gyors, de igazán finom tésztaételre vágysz, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
820 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Burgonya
150 g Liszt
1 db Tojássárgája
1 csipet
200 g Főtt sonka
200 ml Tejszín
50 g Vaj
50 g Parmezán sajt
10 g Friss petrezselyem
1 csipet Frissen őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg, vágd kisebb darabokra, majd főzd puhára sós vízben kb. 20 perc alatt.

    Használj lisztes burgonyát a legjobb eredményért, mert az kevésbé szívja meg magát vízzel.

    2

    Szűrd le a megfőtt burgonyát, majd törd át egy tálba és hagyd teljesen kihűlni.

    A burgonyát alaposan szűrd le, hogy ne legyen túl vizes a tészta. A kihűlés fontos, mert a meleg burgonya több lisztet vesz fel.

    3

    A kihűlt burgonyához add hozzá a lisztet, a tojássárgáját és egy csipet sót, majd gyúrd össze egy puha, homogén tésztává.

    A liszt mennyisége függ a burgonya nedvességtartalmától, fokozatosan adagold, amíg össze nem áll a tészta. Ne gyúrd túl, mert kemény lesz a gnocchi.

    4

    A tésztát oszd négy részre, formázz belőlük kb. 2 cm vastag rudakat, majd vágd fel kis darabokra. A villával óvatosan megnyomhatod, hogy a gnocchi jellegzetes mintázatot kapjon.

    A gnocchi formázásakor lisztezd be a kezed és a felületet, hogy ne ragadjon. A villa mintázat segít, hogy a szósz jobban megtapadjon a gnocchin.

    5

    Forralj fel vizet egy nagy lábasban, majd tedd bele a gnocchikat kisebb adagokban. Amint feljönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), szűrd le őket és tedd félre.

    A gnocchit ne főzd túl, mert széteshet. Amint feljön a víz felszínére, azonnal szedd ki.

    6

    Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd add hozzá az apróra vágott főtt sonkát és pirítsd meg közepes lángon 3-4 percig.

    A sonkát vághatod vastagabbra is, ha úgy jobban szereted.

    7

    Öntsd hozzá a tejszínt, és keverd el alaposan. Melegítsd néhány percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A tejszín helyett használhatsz főzőtejszínt is, de a tejszín gazdagabb ízt ad.

    8

    Add hozzá a kifőtt gnocchikat a serpenyőbe, és keverd össze a tejszínes-sonkás szósszal.

    Óvatosan keverd össze a gnocchit a szósszal, hogy ne törjön össze.

    9

    Tálalás előtt szórd meg reszelt parmezánnal, friss petrezselyemmel és frissen őrölt fekete borssal.

    Tálaláskor kínálhatsz hozzá pirított kenyérkockákat is.