Mosd meg a spárgát, majd vágd le a fás végeit. Vágd 1-2 cm-es darabokra. TIPP: A spárga végét kézzel hajlítsd meg – ott törik, ahol már nem fás.
A spárga vastagságától függően a vastagabb szárú spárgát érdemes hosszában félbevágni, hogy egyenletesen süljön meg.
Egy serpenyőben hevíts fel 1 evőkanál olívaolajat, és futtasd meg rajta a spárgát közepes lángon 4-5 percig, amíg kissé megpuhul, de még roppanós marad. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát az utolsó 1 percben.
A fokhagymát ne égesd meg, mert keserű lesz. Csak az utolsó percben add hozzá a spárgához.
Egy tálban keverd össze a ricotta sajtot, a parmezánt, a sót, borsot és a pirított spárgát-fokhagyma keveréket. TIPP: Kóstold meg a tölteléket, és ízlés szerint igazíts a fűszerezésen.
Egy kevés citromhéj vagy szerecsendió is feldobhatja a tölteléket.
A leveles tésztát nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra, és szaggass belőle kb. 10 cm-es köröket. Fontos, hogy minden korong elég nagy legyen a töltelékhez.
A leveles tésztát mindig hidegen használd, különben nehéz vele dolgozni.
Tegyél 1 evőkanálnyi ricottás-spárgás tölteléket minden kör egyik felére. Hajtsd rá a másik felét, majd a széleket jól nyomkodd le egy villa segítségével. TIPP: A tölteléket ne túl közel a széléhez tedd, különben sütés közben kifolyhat.
A széleket tojással is lekenheted, mielőtt összenyomod a villával, ez segít a jobb tapadásban.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A tojást verd fel egy kis tálban, majd kend meg vele az empanadák tetejét, hogy szép aranybarnára süljenek.
A tojáshoz keverhetsz egy kevés tejet vagy tejszínt is, hogy még szebb színe legyen.
Helyezd az empanadákat sütőpapírral bélelt tepsire, majd süsd őket 20-25 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek. Figyeld őket a sütés utolsó 5 percében, nehogy túlsüljenek.
Ha légkeveréses sütőd van, csökkentsd a hőmérsékletet 180°C-ra.
Várj pár percet, amíg hűlnek, majd tálald őket melegen vagy langyosan, akár mártogatóssal, akár salátával kísérve.
Kínálhatsz melléjük fokhagymás tejfölt vagy csípős paprikakrémet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.