Kezdd az élesztőt aktiválni. Meleg vízben oldd fel a cukrot, majd szórd bele az élesztőt. Hagyjuk pihenni 5-10 percig, míg buborékok keletkeznek rajta.
Győződj meg róla, hogy a víz ne legyen túl forró, különben elpusztíthatja az élesztőt.
A lisztet és a sót egy tálban keverd össze. Ezután öntsd hozzá az élesztős vízkeveréket és az olívaolajat. Kezdd el összegyúrni a tésztát, amíg rugalmas és sima lesz.
Ha túl ragacsos a tészta, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, hogy ne legyen kemény a végeredmény.
Dugd a tésztát egy enyhén olajozott tálba, takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni 1 órát, amíg duplájára nő.
A tésztát meleg helyen pihentesd, így gyorsabban kelni fog. Ha nincs elég meleg hely, egy fűtött sütőbe is beteheted.
Amíg a tészta kel, készítsd elő a tölteléket. A sonkát szeleteld fel, a mozzarella sajtot reszeld le, és a bazsalikomot tépd apróra.
A friss bazsalikom adja a legjobb ízt, de ha nem találsz frisset, szárított változattal is készítheted.
Miután a tészta megkelt, borítsd lisztezett felületre, és nyújtsd ki kb. 30x40 cm-es téglalap alakúra.
Használj lisztet, hogy ne ragadjon a tészta, és próbálj egyenletes vastagságot biztosítani.
A kinyújtott tésztát kend meg egy kis olívaolajjal, majd egyenletesen oszlasd el rajta a sonkát, a mozzarella sajtot, a bazsalikomot és a reszelt parmezánt.
Ne túl vastagon rakd a tölteléket, hogy a tészta ne szakadjon fel sülés közben.
Óvatosan tekerd fel a tésztát a hosszabbik oldalánál kezdve, mint egy tekercset. A széleket nyomd le, hogy a töltelék ne szökjön ki.
Használj egy éles kést a vágáshoz, hogy a tészta ne ragadjon össze a vágásnál.
Helyezd a tekercset sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejét kend meg egy felvert tojással, hogy szép aranybarna legyen.
A tojáskenés nem csak szép fényt ad, hanem segít a tészta kérgének ropogóssá válni is.
Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percig, amíg a tészta aranybarna és a sajt megolvad.
Figyeld a tésztát az utolsó 5 percben, hogy ne süsd túl. A sütőedények különböző hőmérsékletekhez vannak beállítva.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.