Stromboli bazsalikommal, friss sajt és fűszeres töltelékekkel, aranybarna kérgen

Stromboli bazsalikommal

A Stromboli, az olasz konyha egyik igazi különlegessége, egy töltött pizza tekercs, mely gyorsan és könnyen elkészíthető. Az eredeti változatot Amerikában találta ki egy olasz-amerikai étterem, és hamar népszerűvé vált. A bazsalikom friss, aromás íze tökéletesen kiegészíti a sajttal és a sonkával töltött tésztát. A Stromboli ideális választás egy családi vacsorához, vagy bármilyen alkalmra, amikor gyorsan valami finomat szeretnénk enni.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Víz
10 g Élesztő
1 tk. Cukor
1 tk.
2 ek. Olívaolaj
200 g Mozzarella sajt
150 g Sonka
10 levél Bazsalikom
50 g Parmezán sajt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd az élesztőt aktiválni. Meleg vízben oldd fel a cukrot, majd szórd bele az élesztőt. Hagyjuk pihenni 5-10 percig, míg buborékok keletkeznek rajta.

    Győződj meg róla, hogy a víz ne legyen túl forró, különben elpusztíthatja az élesztőt.

    2

    A lisztet és a sót egy tálban keverd össze. Ezután öntsd hozzá az élesztős vízkeveréket és az olívaolajat. Kezdd el összegyúrni a tésztát, amíg rugalmas és sima lesz.

    Ha túl ragacsos a tészta, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, hogy ne legyen kemény a végeredmény.

    3

    Dugd a tésztát egy enyhén olajozott tálba, takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni 1 órát, amíg duplájára nő.

    A tésztát meleg helyen pihentesd, így gyorsabban kelni fog. Ha nincs elég meleg hely, egy fűtött sütőbe is beteheted.

    4

    Amíg a tészta kel, készítsd elő a tölteléket. A sonkát szeleteld fel, a mozzarella sajtot reszeld le, és a bazsalikomot tépd apróra.

    A friss bazsalikom adja a legjobb ízt, de ha nem találsz frisset, szárított változattal is készítheted.

    5

    Miután a tészta megkelt, borítsd lisztezett felületre, és nyújtsd ki kb. 30x40 cm-es téglalap alakúra.

    Használj lisztet, hogy ne ragadjon a tészta, és próbálj egyenletes vastagságot biztosítani.

    6

    A kinyújtott tésztát kend meg egy kis olívaolajjal, majd egyenletesen oszlasd el rajta a sonkát, a mozzarella sajtot, a bazsalikomot és a reszelt parmezánt.

    Ne túl vastagon rakd a tölteléket, hogy a tészta ne szakadjon fel sülés közben.

    7

    Óvatosan tekerd fel a tésztát a hosszabbik oldalánál kezdve, mint egy tekercset. A széleket nyomd le, hogy a töltelék ne szökjön ki.

    Használj egy éles kést a vágáshoz, hogy a tészta ne ragadjon össze a vágásnál.

    8

    Helyezd a tekercset sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejét kend meg egy felvert tojással, hogy szép aranybarna legyen.

    A tojáskenés nem csak szép fényt ad, hanem segít a tészta kérgének ropogóssá válni is.

    9

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percig, amíg a tészta aranybarna és a sajt megolvad.

    Figyeld a tésztát az utolsó 5 percben, hogy ne süsd túl. A sütőedények különböző hőmérsékletekhez vannak beállítva.