Sült kacsa almás pürével és káposztával tálalva

Sült kacsa almás pürével és káposztával

A sült kacsa almás pürével és párolt káposztával egy igazi magyar klasszikus, amely gyakran kerül az ünnepi asztalra. A kacsahús gazdag, szaftos textúrája remekül harmonizál az édes-savanykás almás pürével és a karamellizált káposztával. A hagyomány szerint a kacsasült lassan készül, hogy kívül ropogós, belül pedig omlós legyen. Az almás püré frissessége és a káposzta enyhe savanyúsága tökéletes kontrasztot teremt, így ez az étel nemcsak laktató, hanem rendkívül ízletes is. Ha egy különleges, mégis klasszikus fogásra vágysz, ez a recept ideális választás!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 1 óra 50 perc
Teljes 2 óra 5 perc
920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
2 db Kacsacomb
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Majoránna
2 gerezd Fokhagyma
3 db Alma
30 g Vaj
1 ek. Méz
1 ek. Cukor
300 g Vörös káposzta
2 ek. Ecet
100 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra. A kacsacombokat sózd, borsozd, majd dörzsöld be majoránnával és aprított fokhagymával.

    A fokhagymát reszelve vagy fokhagymanyomón átnyomva könnyebb elkeverni a fűszerekkel.

    2

    Helyezd a kacsacombokat bőrös oldalukkal lefelé egy száraz, hideg serpenyőbe, majd lassan melegítsd fel közepes lángon. Süsd így 8-10 percig, hogy a zsír kisüljön.

    A hideg serpenyőben lassan kisülő zsír segít abban, hogy a bőr ropogósabb legyen.

    3

    Fordítsd meg a kacsacombokat, és süsd további 5 percig. Ezután tedd át egy sütőtálba, és süsd a sütőben 90 percig, időnként locsolgatva a saját zsírjával.

    A sütőtál aljára tehetsz zöldségeket (pl. hagymát, répát, zellert), amelyek a hús szaftjával együtt ízletes alapot képeznek a mártáshoz.

    4

    Közben készítsd el az almás pürét: hámozd meg az almákat, vágd kockákra, majd egy lábasban alacsony lángon párold meg a vajon.

    A püréhez használj édesebb almafajtát, például Golden Delicious-t vagy Jonagold-ot.

    5

    Adj hozzá 1 evőkanál mézet és egy csipet sót, majd főzd 10 percig, amíg az alma megpuhul. Botmixerrel pürésítsd, hogy krémes állagot kapj.

    Ha nincs botmixered, villával is összetörheted az almát, de akkor nem lesz olyan sima a püré.

    6

    A káposztát szeleteld vékonyra, majd egy lábasban olvassz meg 1 evőkanál cukrot. Amikor karamellizálódik, add hozzá a káposztát és az ecetet.

    A karamellizált cukor mélyebb ízt ad a káposztának.

    7

    Önts hozzá 100 ml vizet, majd fedő alatt párold 20-25 percig, amíg a káposzta megpuhul. Időnként keverd meg.

    A káposztához adhatsz egy kevés reszelt almát is, hogy még édesebb legyen.

    8

    A sütőből kivett kacsacombokat pihentesd 5 percig, majd tálald az almás pürével és a párolt káposztával.

    A pihentetés segít, hogy a hús szaftosabb maradjon.