SĂŒlt kacsĂĄs Ă©s hoisin szĂłszos bao bun tĂĄlalva

SĂŒlt kacsĂĄs Ă©s hoisin szĂłszos bao bun

A bao bun, mĂĄs nĂ©ven \'gƑzölt buci\', eredete a kĂ­nai konyhĂĄban keresendƑ, ahol mĂĄr több mint ezer Ă©ve kĂ©szĂ­tik kĂŒlönbözƑ töltelĂ©kekkel. A kacsahĂșs Ă©s a hoisin szĂłsz pĂĄrosĂ­tĂĄsa kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ lett a modern street food kultĂșrĂĄban, kĂŒlönösen Hongkongban Ă©s Tajvanon. Ez az Ă©tel a hagyomĂĄnyos peking kacsĂĄs fogĂĄs inspirĂĄciĂłjĂĄra Ă©pĂŒl, de könnyedebb, kĂ©zben fogyaszthatĂł formĂĄban kĂ­nĂĄlja ugyanazt az Ă­zĂ©lmĂ©nyt. A bao bun minden falatja egy emlĂ©k – egy gyermekkor Ă­ze, amit sosem felejtĂŒnk el, fƑleg ha az ĂŒnnepi ebĂ©dek vagy egzotikus utazĂĄsok Ă­zei jutnak rĂłla eszĂŒnkbe. A legjobb eredmĂ©ny Ă©rdekĂ©ben fontos, hogy a kacsa bƑre ropogĂłsra sĂŒljön, ehhez mindig hideg serpenyƑben kezdjĂŒk a sĂŒtĂ©st, Ă­gy lassan tud kiolvadni a zsiradĂ©k. Tipp: ha nincs kĂ©znĂ©l hoisin szĂłsz, hasznĂĄlhatsz helyette sƱrƱ, Ă©des szĂłjaszĂłszt egy kevĂ©s fokhagymĂĄval Ă©s rizsecettel. Ez a recept tökĂ©letes hĂ©tvĂ©gi kĂŒlönlegessĂ©g vagy akĂĄr barĂĄti összejövetelek egzotikus fogĂĄsa is lehet – garantĂĄltan mindenkit lenyƱgöz majd!

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 3
⭕ 6 db Bao bucik
⭕ 400 g Kacsamell
⭕ 100 ml Hoisin szósz
⭕ 1 db Uborka
⭕ 2 db Újhagyma
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    SzĂłjaSzĂłja

    Elkészítési Lépések

    1

    KĂ©szĂ­tsd elƑ a hozzĂĄvalĂłkat: mosd meg az uborkĂĄt Ă©s az ĂșjhagymĂĄt, majd az uborkĂĄt vĂĄgd vĂ©kony csĂ­kokra (julienne-re), az ĂșjhagymĂĄt pedig hosszĂĄban vĂ©kony szeletekre. A kacsamellet itasd le papĂ­rtörlƑvel, Ă©s szĂłrd meg sĂłval Ă©s borssal. Tipp: A szĂĄraz bƑr segĂ­t abban, hogy a kacsa szĂ©p ropogĂłsra sĂŒljön.

    A kacsa bƑrĂ©nek szĂĄrazon tartĂĄsĂĄhoz sĂŒtĂ©s elƑtt akĂĄr egy Ă©jszakĂĄra is hƱtƑben pihentetheted, letakarva.

    2

    Egy hideg, szĂĄraz serpenyƑt tegyĂ©l a tƱzhelyre, Ă©s fektesd bele a kacsamellet bƑrös felĂ©vel lefelĂ©. Közepes lĂĄngon sĂŒsd 6-8 percig, amĂ­g a bƑr aranybarna Ă©s ropogĂłs nem lesz, majd fordĂ­tsd meg Ă©s sĂŒsd tovĂĄbbi 4-5 percig. Tipp: Ha tĂșl sok zsĂ­r sĂŒl ki, önts le belƑle egy keveset, de Ƒrizd meg, mĂĄs Ă©telekhez kivĂĄlĂł Ă­zesĂ­tƑ lehet!

    A kacsa zsĂ­rjĂĄt felhasznĂĄlhatod pĂ©ldĂĄul krumpli sĂŒtĂ©sĂ©hez vagy zöldsĂ©gek pirĂ­tĂĄsĂĄhoz, isteni Ă­zt ad nekik.

    3

    A megsĂŒlt kacsamellet vedd ki a serpenyƑbƑl, Ă©s pihentesd alufĂłliĂĄba csomagolva 5-10 percig. Ez segĂ­t, hogy a hĂșs szaftos maradjon. Ez idƑ alatt kĂ©szĂ­tsd elƑ a bao bucikat: gƑzöld Ƒket egy bambusz- vagy fĂ©mgƑzölƑben 5-6 percig, amĂ­g teljesen ĂĄtmelegszenek Ă©s puhĂĄk lesznek.

    A bao bucik gƑzölĂ©sĂ©hez hasznĂĄlhatsz egy pĂĄrolĂłbetĂ©tet is egy lĂĄbasban, ha nincs gƑzölƑd.

    4

    Szeleteld fel vĂ©konyra a kacsamellet, majd nyisd szĂ©t Ăłvatosan a bao bucikat. Tipp: HasznĂĄlj evƑpĂĄlcikĂĄt vagy fakanalat, hogy ne szakĂ­tsd szĂ©t a puha tĂ©sztĂĄt!

    A kacsamell vĂĄgĂĄsĂĄnĂĄl figyelj, hogy a rostokra merƑlegesen szeleteld, Ă­gy a hĂșs omlĂłsabb lesz.

    5

    Tölts meg minden bao bucit nĂ©hĂĄny szelet sĂŒlt kacsamellel, locsold meg egy evƑkanĂĄlnyi hoisin szĂłsszal, majd helyezz rĂĄ uborkacsĂ­kokat Ă©s ĂșjhagymĂĄt. Tipp: Ne töltsd tĂșl a bucikat, Ă­gy könnyebb lesz Ƒket kĂ©zben tartani Ă©s enni.

    A hoisin szósz helyett hasznålhatsz kínai ötfƱszer keveréket is a kacsa ízesítéséhez.

    6

    TĂĄlald frissen, melegen. Ha szeretnĂ©d, kĂ­nĂĄlhatsz mellĂ© extra hoisin szĂłszt vagy chiliszĂłszt a pikĂĄnsabb Ă­zek kedvelƑinek.

    A bao bucikat tålalhatod mås zöldségekkel is, példåul påcolt sårgarépåval vagy retekkel.