SĂŒlt pulykamell tĂĄlalva

SĂŒlt pulykamell

A sĂŒlt pulykamell egy tradicionĂĄlis magyar Ă©tel, amelyet gyakran kĂ©szĂ­tenek ĂŒnnepekkor vagy csalĂĄdi összejöveteleken. Az egyszerƱ, de nagyszerƱ fƱszerezĂ©s Ă©s a szaftos hĂșs minden falatjĂĄban emlĂ©kezetes Ă­zeket kĂ­nĂĄl. Az Ă©tel kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ, mert könnyen elkĂ©szĂ­thetƑ, mĂ©gis mindig sikeres a vendĂ©gek körĂ©ben. A pulyka hĂșsĂĄnak gazdag Ă­ze tökĂ©letesen harmonizĂĄl a fokhagymĂĄs, rozmaringos pĂĄc Ă­zvilĂĄgĂĄval.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 Ăłra 5 perc
680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 800 g Pulykamell
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 ág Rozmaring
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 csipet Bors
⭕ 1 ek. CitromlĂ©

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    ElƑször is kĂ©szĂ­tsd elƑ a pulykamellet. Ezt alaposan mosd meg, Ă©s töröld szĂĄrazra egy papĂ­rtörlƑvel, hogy a bƑr ropogĂłs legyen sĂŒtĂ©s közben.

    A szĂĄrazra törlĂ©s nagyon fontos, mert Ă­gy a bƑr jobban fog pirulni Ă©s ropogĂłsabb lesz. Ha van idƑd, hagyd a hƱtƑben egy kicsit szikkadni a bƑrt.

    2

    Egy kis tålban keverd össze az olívaolajat, a citromlevet, a finomra aprított fokhagymåt, a rozmaringot, a sót és a borsot. Ez lesz a påc, amiben a pulykamellet marinåljuk.

    A pĂĄcba tehetsz egy kis mustĂĄrt is, ami segĂ­t a hĂșs puhĂ­tĂĄsĂĄban Ă©s a bƑr szĂ©p barnĂ­tĂĄsĂĄban. A rozmaring helyett hasznĂĄlhatsz mĂĄs fƱszernövĂ©nyeket is, pĂ©ldĂĄul kakukkfĂŒvet vagy zsĂĄlyĂĄt.

    3

    A pulykamellet egy tĂĄlba helyezve öntsd rĂĄ a pĂĄcot, Ă©s hagyd ĂĄllni minimum 30 percig, hogy az Ă­zek jĂłl ĂĄtjĂĄrjĂĄk a hĂșst. Ha van idƑd, akĂĄr 1-2 ĂłrĂĄn ĂĄt is pihentetheted.

    MinĂ©l tovĂĄbb pĂĄcolod a hĂșst, annĂĄl Ă­zletesebb lesz. Ha van rĂĄ lehetƑsĂ©ged, akĂĄr egy Ă©jszakĂĄn ĂĄt is pihentetheted a hƱtƑben.

    4

    A sĂŒtƑt melegĂ­tsd elƑ 200 °C-ra. Közben kĂ©szĂ­ts elƑ egy sĂŒtƑformĂĄt vagy tepsit. Ha szĂŒksĂ©ges, egy kevĂ©s olĂ­vaolajjal locsold meg, hogy ne ragadjon le a pulykamell.

    A tepsibe tehetsz zöldsĂ©geket is (pl. hagymĂĄt, sĂĄrgarĂ©pĂĄt, zellert), amik Ă­zesĂ­tik a hĂșst Ă©s finom szaftot adnak.

    5

    Tedd a pulykamellet a tepsibe, Ă©s helyezd be a forrĂł sĂŒtƑbe. SĂŒtĂ©s közben nĂ©hĂĄny alkalommal locsolgasd meg a hĂșs levĂ©vel, hogy szaftos maradjon.

    A locsolgatĂĄs nagyon fontos, mert Ă­gy a hĂșs nem fog kiszĂĄradni. HasznĂĄlhatod a pĂĄc maradĂ©kĂĄt is a locsolgatĂĄshoz.

    6

    SĂŒsd a pulykamellet körĂŒlbelĂŒl 45-50 percig, amĂ­g a hĂșs belseje elĂ©ri a 75 °C-t. Ha nincs hƑmĂ©rƑd, a hĂșs teteje legyen szĂ©p aranybarna Ă©s ropogĂłs.

    A hĂșshƑmĂ©rƑ a legbiztosabb mĂłdja annak, hogy ellenƑrizd a hĂșs ĂĄtsĂŒltsĂ©gĂ©t. Ha nincs hƑmĂ©rƑd, szĂșrd meg a hĂșst egy villĂĄval. Ha a kifolyĂł lĂ© tiszta, a hĂșs ĂĄtsĂŒlt. Ha rĂłzsaszĂ­n, mĂ©g sĂŒlnie kell.

    7

    MiutĂĄn kĂ©sz a pulykamelled, hagyd egy kicsit pihenni, mielƑtt szeleteled. Így a hĂșsban lĂ©vƑ szaftok nem fognak kifolyni, Ă©s puhĂĄbb, Ă­zletesebb lesz.

    A pihentetĂ©s legalĂĄbb 10-15 percig tartson. Takard le a hĂșst alufĂłliĂĄval, hogy ne hƱljön ki.