Először is készítsd elő a pulykamellet. Ezt alaposan mosd meg, és töröld szárazra egy papírtörlővel, hogy a bőr ropogós legyen sütés közben.
A szárazra törlés nagyon fontos, mert így a bőr jobban fog pirulni és ropogósabb lesz. Ha van időd, hagyd a hűtőben egy kicsit szikkadni a bőrt.
Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, a citromlevet, a finomra aprított fokhagymát, a rozmaringot, a sót és a borsot. Ez lesz a pác, amiben a pulykamellet marináljuk.
A pácba tehetsz egy kis mustárt is, ami segít a hús puhításában és a bőr szép barnításában. A rozmaring helyett használhatsz más fűszernövényeket is, például kakukkfüvet vagy zsályát.
A pulykamellet egy tálba helyezve öntsd rá a pácot, és hagyd állni minimum 30 percig, hogy az ízek jól átjárják a húst. Ha van időd, akár 1-2 órán át is pihentetheted.
Minél tovább pácolod a húst, annál ízletesebb lesz. Ha van rá lehetőséged, akár egy éjszakán át is pihentetheted a hűtőben.
A sütőt melegítsd elő 200 °C-ra. Közben készíts elő egy sütőformát vagy tepsit. Ha szükséges, egy kevés olívaolajjal locsold meg, hogy ne ragadjon le a pulykamell.
A tepsibe tehetsz zöldségeket is (pl. hagymát, sárgarépát, zellert), amik ízesítik a húst és finom szaftot adnak.
Tedd a pulykamellet a tepsibe, és helyezd be a forró sütőbe. Sütés közben néhány alkalommal locsolgasd meg a hús levével, hogy szaftos maradjon.
A locsolgatás nagyon fontos, mert így a hús nem fog kiszáradni. Használhatod a pác maradékát is a locsolgatáshoz.
Süsd a pulykamellet körülbelül 45-50 percig, amíg a hús belseje eléri a 75 °C-t. Ha nincs hőmérőd, a hús teteje legyen szép aranybarna és ropogós.
A húshőmérő a legbiztosabb módja annak, hogy ellenőrizd a hús átsültségét. Ha nincs hőmérőd, szúrd meg a húst egy villával. Ha a kifolyó lé tiszta, a hús átsült. Ha rózsaszín, még sülnie kell.
Miután kész a pulykamelled, hagyd egy kicsit pihenni, mielőtt szeleteled. Így a húsban lévő szaftok nem fognak kifolyni, és puhább, ízletesebb lesz.
A pihentetés legalább 10-15 percig tartson. Takard le a húst alufóliával, hogy ne hűljön ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.