ElĆször is kĂ©szĂtsd elĆ a pulykamellet. Ezt alaposan mosd meg, Ă©s töröld szĂĄrazra egy papĂrtörlĆvel, hogy a bĆr ropogĂłs legyen sĂŒtĂ©s közben.
A szĂĄrazra törlĂ©s nagyon fontos, mert Ăgy a bĆr jobban fog pirulni Ă©s ropogĂłsabb lesz. Ha van idĆd, hagyd a hƱtĆben egy kicsit szikkadni a bĆrt.
Egy kis tĂĄlban keverd össze az olĂvaolajat, a citromlevet, a finomra aprĂtott fokhagymĂĄt, a rozmaringot, a sĂłt Ă©s a borsot. Ez lesz a pĂĄc, amiben a pulykamellet marinĂĄljuk.
A pĂĄcba tehetsz egy kis mustĂĄrt is, ami segĂt a hĂșs puhĂtĂĄsĂĄban Ă©s a bĆr szĂ©p barnĂtĂĄsĂĄban. A rozmaring helyett hasznĂĄlhatsz mĂĄs fƱszernövĂ©nyeket is, pĂ©ldĂĄul kakukkfĂŒvet vagy zsĂĄlyĂĄt.
A pulykamellet egy tĂĄlba helyezve öntsd rĂĄ a pĂĄcot, Ă©s hagyd ĂĄllni minimum 30 percig, hogy az Ăzek jĂłl ĂĄtjĂĄrjĂĄk a hĂșst. Ha van idĆd, akĂĄr 1-2 ĂłrĂĄn ĂĄt is pihentetheted.
MinĂ©l tovĂĄbb pĂĄcolod a hĂșst, annĂĄl Ăzletesebb lesz. Ha van rĂĄ lehetĆsĂ©ged, akĂĄr egy Ă©jszakĂĄn ĂĄt is pihentetheted a hƱtĆben.
A sĂŒtĆt melegĂtsd elĆ 200 °C-ra. Közben kĂ©szĂts elĆ egy sĂŒtĆformĂĄt vagy tepsit. Ha szĂŒksĂ©ges, egy kevĂ©s olĂvaolajjal locsold meg, hogy ne ragadjon le a pulykamell.
A tepsibe tehetsz zöldsĂ©geket is (pl. hagymĂĄt, sĂĄrgarĂ©pĂĄt, zellert), amik ĂzesĂtik a hĂșst Ă©s finom szaftot adnak.
Tedd a pulykamellet a tepsibe, Ă©s helyezd be a forrĂł sĂŒtĆbe. SĂŒtĂ©s közben nĂ©hĂĄny alkalommal locsolgasd meg a hĂșs levĂ©vel, hogy szaftos maradjon.
A locsolgatĂĄs nagyon fontos, mert Ăgy a hĂșs nem fog kiszĂĄradni. HasznĂĄlhatod a pĂĄc maradĂ©kĂĄt is a locsolgatĂĄshoz.
SĂŒsd a pulykamellet körĂŒlbelĂŒl 45-50 percig, amĂg a hĂșs belseje elĂ©ri a 75 °C-t. Ha nincs hĆmĂ©rĆd, a hĂșs teteje legyen szĂ©p aranybarna Ă©s ropogĂłs.
A hĂșshĆmĂ©rĆ a legbiztosabb mĂłdja annak, hogy ellenĆrizd a hĂșs ĂĄtsĂŒltsĂ©gĂ©t. Ha nincs hĆmĂ©rĆd, szĂșrd meg a hĂșst egy villĂĄval. Ha a kifolyĂł lĂ© tiszta, a hĂșs ĂĄtsĂŒlt. Ha rĂłzsaszĂn, mĂ©g sĂŒlnie kell.
MiutĂĄn kĂ©sz a pulykamelled, hagyd egy kicsit pihenni, mielĆtt szeleteled. Ăgy a hĂșsban lĂ©vĆ szaftok nem fognak kifolyni, Ă©s puhĂĄbb, Ăzletesebb lesz.
A pihentetĂ©s legalĂĄbb 10-15 percig tartson. Takard le a hĂșst alufĂłliĂĄval, hogy ne hƱljön ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.