Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.
A liszt szitálása biztosítja, hogy ne legyenek benne csomók, és levegősebb legyen a tészta.
Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.
A víz hőmérséklete fontos! Ha túl meleg, elpusztítja az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválja. A langyos víz ideális. A tésztát alaposan gyúrd át, hogy szép, rugalmas legyen.
Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A bacont vágd apró darabokra és pirítsd ropogósra egy serpenyőben.
A bacon pirításánál figyelj, hogy ne égjen meg, mert keserűvé teheti a tölteléket. Közepes lángon pirítsd, hogy ropogós legyen.
A tojásokat verd fel, sózd és borsozd, majd süsd lágy rántottává egy serpenyőben.
A lágy rántotta azért jó, mert sütés közben még tovább fog szilárdulni a calzone-ban. Ne süsd teljesen készre.
A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. Ne nyújtsd túl vékonyra, mert kiszakadhat.
Az egyik tészta felére kend rá a paradicsomszószt, helyezd rá a rántottát, a sült bacont és a reszelt mozzarellát.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert nehéz lesz összehajtani és kifolyhat sütés közben. Hagyj szabadon egy kis helyet a széleken.
Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.
A széleket alaposan nyomkodd össze, akár egy villával is rányomkodhatod a mintát, hogy biztosan zárjanak.
A tetejét kend meg egy kevés olívaolajjal, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
Az olívaolaj szép színt ad a tésztának. A lyukak megakadályozzák, hogy a calzone felrobbanjon a sütőben.
Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.