Frissen sült szalonnás-tojásos calzone

Szalonnás-tojásos calzone

A calzone az olasz konyha egyik legkedveltebb étele, amely a pizzához hasonlóan Nápolyból származik. A hajtogatott tésztaformátum lehetővé teszi, hogy a töltelék gazdagon megtartsa az ízeit, miközben a külső réteg ropogósra sül. A szalonnás-tojásos változat kiváló reggelire vagy egy kiadós vacsorára, hiszen a fehérjében gazdag töltelék energiával tölt fel a nap folyamán. Ha szereted az olaszos ízeket, de valami tartalmasabbat keresel a klasszikus pizzánál, ez a recept tökéletes választás!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
5 g Cukor
200 g Bacon
3 db Tojás
150 g Mozzarella sajt
100 ml Paradicsomszósz
1 csipet Fekete bors
1 tk. Oregánó

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.

    A liszt szitálása biztosítja, hogy ne legyenek benne csomók, és levegősebb legyen a tészta.

    2

    Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.

    A víz hőmérséklete fontos! Ha túl meleg, elpusztítja az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválja. A langyos víz ideális. A tésztát alaposan gyúrd át, hogy szép, rugalmas legyen.

    3

    Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A bacont vágd apró darabokra és pirítsd ropogósra egy serpenyőben.

    A bacon pirításánál figyelj, hogy ne égjen meg, mert keserűvé teheti a tölteléket. Közepes lángon pirítsd, hogy ropogós legyen.

    4

    A tojásokat verd fel, sózd és borsozd, majd süsd lágy rántottává egy serpenyőben.

    A lágy rántotta azért jó, mert sütés közben még tovább fog szilárdulni a calzone-ban. Ne süsd teljesen készre.

    5

    A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. Ne nyújtsd túl vékonyra, mert kiszakadhat.

    6

    Az egyik tészta felére kend rá a paradicsomszószt, helyezd rá a rántottát, a sült bacont és a reszelt mozzarellát.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert nehéz lesz összehajtani és kifolyhat sütés közben. Hagyj szabadon egy kis helyet a széleken.

    7

    Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    A széleket alaposan nyomkodd össze, akár egy villával is rányomkodhatod a mintát, hogy biztosan zárjanak.

    8

    A tetejét kend meg egy kevés olívaolajjal, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.

    Az olívaolaj szép színt ad a tésztának. A lyukak megakadályozzák, hogy a calzone felrobbanjon a sütőben.

    9

    Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.