Szecsuáni rizs tálalva

Szecsuáni rizs

A szecsuáni rizs az egyik legismertebb kínai sült rizses fogás, amely a Szecsuán tartomány fűszeres konyhájából ered. Az ételek jellegzetes ízét a szecsuáni bors adja, amely enyhén zsibbasztó érzést kelt a nyelven, miközben kiemeli a csípős chili intenzitását. A szecsuáni konyha erőteljes ízvilágáról híres, és ez a rizses étel tökéletes példája annak, hogy a fűszerek milyen harmonikusan dolgoznak együtt. Egy gyors és ízletes egytálétel, amely minden csípős étel kedvelőjének ajánlott!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
490 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Jázmin rizs
400 ml Víz
15 ml Szezámolaj
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
10 g Gyömbér
1 db Piros chili paprika
1 db Kaliforniai paprika
1 tk. Szecsuáni bors
30 ml Szójaszósz
15 ml Osztrigaszósz
2 db Tojás
2 db Zöldhagyma
1 tk. Chilipehely
1 csipet Feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A jázmin rizst alaposan mosd át hideg vízben, majd főzd meg 400 ml vízben. Miután elkészült, hagyd teljesen kihűlni, lehetőleg egy éjszakán át a hűtőben tárold, hogy szilárdabb állaga legyen.

    A kihűtött rizs kevésbé ragad össze sütés közben, így könnyebb lesz vele dolgozni.

    2

    Vágd apróra a vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért és a chili paprikát. A kaliforniai paprikát vékony csíkokra szeleteld.

    A zöldségeket érdemes előkészíteni, mielőtt elkezded a főzést, hogy minden kéznél legyen.

    3

    Egy nagy serpenyőben vagy wokban hevítsd fel a szezámolajat, majd add hozzá a vöröshagymát, és pirítsd üvegesre közepes lángon.

    A wok használata előnyös, mert egyenletesebben oszlatja el a hőt.

    4

    Szórd hozzá a szecsuáni borsot, a fokhagymát, a gyömbért és a chili paprikát, majd pirítsd további 30 másodpercig, hogy az ízek intenzívebbek legyenek.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma és a gyömbér ne égjen meg, mert keserű ízt adhatnak az ételnek.

    5

    Dobd bele a kaliforniai paprikát, és pirítsd 2-3 percig, hogy kissé megpuhuljon, de még roppanós maradjon.

    A paprika roppanóssága fontos a textúra szempontjából.

    6

    Mozgasd a zöldségeket a serpenyő szélére, és a közepére üss két tojást. Kevergetve süsd, amíg rántottaszerű állagot nem kap.

    A tojásokat gyorsan keverd össze, hogy ne égjenek oda.

    7

    Add hozzá a főtt és kihűlt rizst, majd nagy lángon süsd folyamatos kevergetés mellett, hogy minden szem egyenletesen piruljon.

    A magas hőfok és a folyamatos kevergetés segít abban, hogy a rizs egyenletesen piruljon.

    8

    Öntsd hozzá a szójaszószt és az osztrigaszószt, majd szórd meg chilipehellyel és feketeborssal. Keverd jól össze, és pirítsd még 2-3 percig.

    Kóstold meg, és ízlés szerint adj hozzá több szójaszószt vagy chilipehelyet.

    9

    Aprítsd fel a zöldhagymát, és szórd a kész szecsuáni rizs tetejére, majd azonnal tálald.

    A zöldhagyma frissességet és színt ad az ételnek.