Frissen sült szederkrémes-vaníliás bagel

Szederkrémes-vaníliás bagel

A bagel egy világszerte ismert és kedvelt péksütemény, amely eredetileg Lengyelországból származik. Ez a szederkrémes-vaníliás változat ötvözi a friss szeder savanykás édességét és a vanília kellemes aromáját. Egy csésze tea vagy egy könnyed reggeli tökéletes kiegészítője, amely frissítő és ínycsiklandó ízvilágot kölcsönöz az étkezéseknek.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
30 g Kristálycukor
5 g
280 ml Meleg víz
100 g Szeder
10 ml Vaníliakivonat
20 g Méz
1 db Tojás
30 ml Tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Fontos, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja az élesztő hatását.

    Használj digitális mérleget a pontos méréshez, különösen a liszt és az élesztő esetében.

    2

    Öntsd hozzá a meleg vizet és a vaníliakivonatot, majd keverd össze fakanállal, amíg a tészta összeáll. Ha már formázható, kezdd el kézzel dagasztani kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A víz hőmérséklete legyen langyos, kb. 30-35°C. A túl meleg víz elpusztítja az élesztőt.

    3

    Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A legjobb, ha a tésztát huzatmentes, meleg helyen keleszted. A sütőt is előmelegítheted alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kikapcsolva beleteheted a tálat.

    4

    Aprítsd fel a szedret kisebb darabokra, majd óvatosan dolgozd bele a megkelt tésztába. Ügyelj arra, hogy ne nyomd össze túlságosan, hogy ne áztassa el a tésztát.

    A szedret érdemes lisztbe forgatni, mielőtt a tésztába gyúrod, így kevésbé áztatja el.

    5

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Az ujjaddal készíts lyukat a közepükbe, és finoman húzd szét, hogy bagel formát kapj.

    A gombócokat hagyd pihenni 5-10 percig, mielőtt kiformázod őket. Így könnyebben kezelhető lesz a tészta.

    6

    Egy nagy lábasban forralj vizet, majd csökkentsd a hőfokot. Egyesével főzd a bagel-eket 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A vízbe tegyél egy evőkanál mézet vagy cukrot. Ez segít a bagel-eknek szép színt kapni sütés közben.

    7

    A tojást keverd össze a tejjel, és kend meg a bagel-ek tetejét. Ez segít, hogy szép aranybarnára süljenek.

    A tojás helyett használhatsz csak tojássárgáját a még szebb színért.

    8

    Előmelegített sütőben süsd 200°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak.

    A sütési idő függ a sütőtől. Figyeld a bagel-eket, és ha túl gyorsan barnulnak, csökkentsd a hőfokot.

    9

    Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, egy kevés mézzel megcsorgatva és néhány extra szederszemmel díszítve.

    A bagel-eket légmentesen záródó edényben tárold, hogy ne száradjanak ki.