Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Fontos, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja az élesztő hatását.
Használj digitális mérleget a pontos méréshez, különösen a liszt és az élesztő esetében.
Öntsd hozzá a meleg vizet és a vaníliakivonatot, majd keverd össze fakanállal, amíg a tészta összeáll. Ha már formázható, kezdd el kézzel dagasztani kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A víz hőmérséklete legyen langyos, kb. 30-35°C. A túl meleg víz elpusztítja az élesztőt.
Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A legjobb, ha a tésztát huzatmentes, meleg helyen keleszted. A sütőt is előmelegítheted alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kikapcsolva beleteheted a tálat.
Aprítsd fel a szedret kisebb darabokra, majd óvatosan dolgozd bele a megkelt tésztába. Ügyelj arra, hogy ne nyomd össze túlságosan, hogy ne áztassa el a tésztát.
A szedret érdemes lisztbe forgatni, mielőtt a tésztába gyúrod, így kevésbé áztatja el.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Az ujjaddal készíts lyukat a közepükbe, és finoman húzd szét, hogy bagel formát kapj.
A gombócokat hagyd pihenni 5-10 percig, mielőtt kiformázod őket. Így könnyebben kezelhető lesz a tészta.
Egy nagy lábasban forralj vizet, majd csökkentsd a hőfokot. Egyesével főzd a bagel-eket 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A vízbe tegyél egy evőkanál mézet vagy cukrot. Ez segít a bagel-eknek szép színt kapni sütés közben.
A tojást keverd össze a tejjel, és kend meg a bagel-ek tetejét. Ez segít, hogy szép aranybarnára süljenek.
A tojás helyett használhatsz csak tojássárgáját a még szebb színért.
Előmelegített sütőben süsd 200°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak.
A sütési idő függ a sütőtől. Figyeld a bagel-eket, és ha túl gyorsan barnulnak, csökkentsd a hőfokot.
Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, egy kevés mézzel megcsorgatva és néhány extra szederszemmel díszítve.
A bagel-eket légmentesen záródó edényben tárold, hogy ne száradjanak ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.