A szejtánt aprítsd finomra vagy daráld le egy konyhai robotgéppel, hogy jól formázható masszát kapj.
Ha nincs konyhai robotgéped, késsel is nagyon apróra vághatod a szejtánt. Fontos, hogy minél egyenletesebb legyen az aprítás, hogy a pogácsák jól összeálljanak.
A fokhagymát és a vöröshagymát aprítsd finomra.
A hagymát aprítás előtt érdemes pár percre hideg vízbe áztatni, így kevésbé fog csípni a szemed.
Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, majd pirítsd meg a hagymát és fokhagymát 3-4 percig.
Vigyázz, hogy a hagyma ne égjen meg, mert keserű ízt adhat a burgernek. Alacsonyabb lángon, lassabban pirítva édesebb, karamellizált ízt érhetsz el.
Add hozzá az aprított szejtánt a serpenyőbe, majd ízesítsd szójaszósszal, füstölt paprikával és borssal. Pirítsd további 5 percig.
A szójaszósz sótartalmát vedd figyelembe, és csak óvatosan sózd meg a keveréket, ha szükséges. A füstölt paprika helyett használhatsz chiliport is, ha szereted a csípőset.
Öntsd a pirított szejtán keveréket egy tálba, majd hagyd hűlni néhány percig.
A hűtés azért fontos, hogy a tojás ne főjön meg a keverékben, amikor hozzáadod.
Adj hozzá zsemlemorzsát és egy felvert tojást, majd keverd össze alaposan, hogy formázható masszát kapj.
Ha a massza túl lágy, adj hozzá még egy kevés zsemlemorzsát. Ha túl száraz, egy kevés vizet vagy növényi tejet.
Nedves kézzel formázz 4 pogácsát, majd tedd őket egy tálcára, és hagyd állni a hűtőben 20 percig.
A hűtés segít, hogy a pogácsák jobban összeálljanak és ne essenek szét sütés közben. A nedves kéz megakadályozza, hogy a massza ráragadjon a kezedre.
Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, és süsd a szejtán pogácsákat oldalanként 4-5 percig, amíg aranybarnára pirulnak.
Ne süsd túl magas lángon, mert a pogácsák kívül megéghetnek, belül pedig nyersek maradhatnak. Használj közepes lángot.
Pirítsd meg a hamburgerzsemléket egy száraz serpenyőben vagy sütőben.
A pirítás segít, hogy a zsemle ne ázzon el a feltétektől, és ropogósabb legyen.
Állítsd össze a burgert: helyezz egy salátalevelet a pirított zsemle alsó felére, tedd rá a szejtán pogácsát, egy szelet paradicsomot, majd mustárt és ketchupot.
A feltéteket ízlés szerint variálhatod. Próbáld ki savanyú uborkával, lilahagymával vagy akár egy szelet sajttal is.
Helyezd rá a zsemle tetejét, és tálald azonnal friss salátával vagy sült burgonyával.
A burger mellé kínálhatsz házi készítésű majonézt vagy csípős szószt is a még különlegesebb ízélményért.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.