Szejtán burger friss zöldségekkel

Szejtán Burger

A szejtán, más néven \'búzahús\', az ázsiai konyhában évszázadok óta népszerű növényi fehérjeforrás. A vegetáriánus és vegán étrend követői számára kiváló húshelyettesítő, mivel gazdag fehérjében és könnyen formálható. A szejtán burger egy ízletes alternatíva, amely a szójaszósznak és a füstölt paprikának köszönhetően mély, umami ízt kap. Ez a recept tökéletes választás mindazok számára, akik egészséges, mégis laktató húsmentes hamburgert keresnek.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Szejtán
2 ek. Szójaszósz
2 ek. Olívaolaj
2 gerezd Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
1 tk. Füstölt paprika
0.5 tk. Bors
50 g Zsemlemorzsa
1 db Tojás
4 db Hamburger zsemle
4 levél Saláta
1 db Paradicsom
2 tk. Mustár
2 tk. Ketchup

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A szejtánt aprítsd finomra vagy daráld le egy konyhai robotgéppel, hogy jól formázható masszát kapj.

    Ha nincs konyhai robotgéped, késsel is nagyon apróra vághatod a szejtánt. Fontos, hogy minél egyenletesebb legyen az aprítás, hogy a pogácsák jól összeálljanak.

    2

    A fokhagymát és a vöröshagymát aprítsd finomra.

    A hagymát aprítás előtt érdemes pár percre hideg vízbe áztatni, így kevésbé fog csípni a szemed.

    3

    Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, majd pirítsd meg a hagymát és fokhagymát 3-4 percig.

    Vigyázz, hogy a hagyma ne égjen meg, mert keserű ízt adhat a burgernek. Alacsonyabb lángon, lassabban pirítva édesebb, karamellizált ízt érhetsz el.

    4

    Add hozzá az aprított szejtánt a serpenyőbe, majd ízesítsd szójaszósszal, füstölt paprikával és borssal. Pirítsd további 5 percig.

    A szójaszósz sótartalmát vedd figyelembe, és csak óvatosan sózd meg a keveréket, ha szükséges. A füstölt paprika helyett használhatsz chiliport is, ha szereted a csípőset.

    5

    Öntsd a pirított szejtán keveréket egy tálba, majd hagyd hűlni néhány percig.

    A hűtés azért fontos, hogy a tojás ne főjön meg a keverékben, amikor hozzáadod.

    6

    Adj hozzá zsemlemorzsát és egy felvert tojást, majd keverd össze alaposan, hogy formázható masszát kapj.

    Ha a massza túl lágy, adj hozzá még egy kevés zsemlemorzsát. Ha túl száraz, egy kevés vizet vagy növényi tejet.

    7

    Nedves kézzel formázz 4 pogácsát, majd tedd őket egy tálcára, és hagyd állni a hűtőben 20 percig.

    A hűtés segít, hogy a pogácsák jobban összeálljanak és ne essenek szét sütés közben. A nedves kéz megakadályozza, hogy a massza ráragadjon a kezedre.

    8

    Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, és süsd a szejtán pogácsákat oldalanként 4-5 percig, amíg aranybarnára pirulnak.

    Ne süsd túl magas lángon, mert a pogácsák kívül megéghetnek, belül pedig nyersek maradhatnak. Használj közepes lángot.

    9

    Pirítsd meg a hamburgerzsemléket egy száraz serpenyőben vagy sütőben.

    A pirítás segít, hogy a zsemle ne ázzon el a feltétektől, és ropogósabb legyen.

    10

    Állítsd össze a burgert: helyezz egy salátalevelet a pirított zsemle alsó felére, tedd rá a szejtán pogácsát, egy szelet paradicsomot, majd mustárt és ketchupot.

    A feltéteket ízlés szerint variálhatod. Próbáld ki savanyú uborkával, lilahagymával vagy akár egy szelet sajttal is.

    11

    Helyezd rá a zsemle tetejét, és tálald azonnal friss salátával vagy sült burgonyával.

    A burger mellé kínálhatsz házi készítésű majonézt vagy csípős szószt is a még különlegesebb ízélményért.