A Székely gulyás egy rendkívül ízletes és gazdag étel, amely a magyar konyha egyik legismertebb fogása. Ez az étel a székelyföldi hagyományoknak köszönhetően vált népszerűvé, és mára az egész országban megtalálható. A székely gulyás gazdag ízvilága és laktató jellege miatt a hideg téli napok igazi megmentője.
A székely gulyás fő alapanyaga a hús és a savanyú káposzta, amelyek tökéletes harmóniában egyesülnek a fűszerekkel, pirospaprikával és fokhagymával. Az ételt hosszú ideig főzik, hogy a hús teljesen megpuhuljon, és az ízek teljesen összeérjenek. A székely gulyás egyik legfontosabb összetevője a tejföl, amelyet tálaláskor adnak hozzá, hogy egy gazdag, krémes textúrát adjon a levesnek. Ez a hagyományos étel mindenkit elvarázsol, és a legjobb választás egy családi étkezésre vagy egy baráti összejövetelre.
A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, majd olajon megdinszteljük.
A hagymát lassan dinszteljük, hogy édesebb legyen és ne égjen meg.
Hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, és fehéredésig pirítjuk.
A húst érdemes nagyobb kockákra vágni, mert főzés közben összeesik. A pirítás során a hús minden oldalát pirítsuk meg.
Pirospaprikával, köménymaggal, sóval és borssal ízesítjük, majd felöntjük vízzel.
A pirospaprikát ne égessük meg, mert keserű lesz tőle az étel. A köménymagot érdemes mozsárban megtörni, hogy jobban kiengedje az ízét.
Hozzáadjuk a savanyú káposztát, és lassú tűzön főzzük, amíg a hús megpuhul.
A savanyú káposzta levét kinyomkodhatjuk, ha túl savanyú. A főzési idő a hús minőségétől függ, de általában 2-3 óra szükséges.
A lisztet és a tejfölt összekeverjük, majd besűrítjük vele a gulyást.
A tejfölt és a lisztet alaposan keverjük össze, hogy ne maradjanak csomók. A sűrítést óvatosan adagoljuk, hogy ne legyen túl sűrű a gulyás.
Tálalás előtt pár percig forraljuk, majd friss kenyérrel kínáljuk.
Tálaláskor tehetünk rá egy kanál tejfölt is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.