A Szilvalekváros kifli a klasszikus magyar sütemények egyike, amelyet mindenki szívesen készít el otthon. A finom, puha tészta és a gazdag szilvalekvár tökéletes kombinációt alkotnak, amely minden falatnál újabb ízélményeket kínál. A kiflit frissen, melegen fogyasztva a legfinomabb, amikor a lekvár kissé forró és a tészta omlós.
Ez a sütemény gyakran kerül ünnepi asztalokra, családi összejövetelekre, de a hétköznapi uzsonnák és reggelik egyik kedvenc falata is. A szilvalekváros kifli készítése során nemcsak az ízek, hanem a tészta textúrája is fontos szerepet kap, hiszen az omlós, puha tészta és a sűrű, édes lekvár egyedülálló ízharmóniát alkot.
Az élesztőt langyos tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk.
Ugyanaz mint a pogácsánál a tej hőmérsékletére figyeljünk. A cukor segíti az élesztő aktiválódását.
A lisztet, cukrot és sót összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojást.
A vaj ne legyen túl forró, mert megfőzheti az élesztőt. A sót most se tegyük közvetlenül az élesztő mellé.
A tésztát simára gyúrjuk, és letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. A kelesztéshez ideális a 25-30°C körüli hőmérséklet.
A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és háromszögekre vágjuk.
A tésztát minél vékonyabbra nyújtsuk, hogy a kiflik könnyűek és ropogósak legyenek.
Mindegyik háromszög széles végére egy teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk, majd feltekerjük.
A lekvárt ne tegyük túl közel a szélekhez, mert kifolyhat sütés közben. A kifliket szorosan tekerjük fel.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő sütőfüggő, figyeljük a kifliket, nehogy megégjenek.
Még melegen megszórjuk porcukorral, és hagyjuk kihűlni.
A porcukrot szitálva szórjuk a kiflikre, hogy egyenletes legyen a bevonat. A kihűlt kifliket tároljuk légmentesen záródó dobozban.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.