Friss, házi készítésű szilvalekváros kiflik, porcukorral megszórva.

Szilvalekváros kifli

A Szilvalekváros kifli a klasszikus magyar sütemények egyike, amelyet mindenki szívesen készít el otthon. A finom, puha tészta és a gazdag szilvalekvár tökéletes kombinációt alkotnak, amely minden falatnál újabb ízélményeket kínál. A kiflit frissen, melegen fogyasztva a legfinomabb, amikor a lekvár kissé forró és a tészta omlós.

Ez a sütemény gyakran kerül ünnepi asztalokra, családi összejövetelekre, de a hétköznapi uzsonnák és reggelik egyik kedvenc falata is. A szilvalekváros kifli készítése során nemcsak az ízek, hanem a tészta textúrája is fontos szerepet kap, hiszen az omlós, puha tészta és a sűrű, édes lekvár egyedülálló ízharmóniát alkot.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
500 g Liszt
200 g Vaj
250 ml Tej
1 csomag Élesztő
50 g Cukor
1 tk Info
1 db Tojás
200 g Szilvalekvár
50 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt langyos tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk.

    Ugyanaz mint a pogácsánál a tej hőmérsékletére figyeljünk. A cukor segíti az élesztő aktiválódását.

    2

    A lisztet, cukrot és sót összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojást.

    A vaj ne legyen túl forró, mert megfőzheti az élesztőt. A sót most se tegyük közvetlenül az élesztő mellé.

    3

    A tésztát simára gyúrjuk, és letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. A kelesztéshez ideális a 25-30°C körüli hőmérséklet.

    4

    A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, és háromszögekre vágjuk.

    A tésztát minél vékonyabbra nyújtsuk, hogy a kiflik könnyűek és ropogósak legyenek.

    5

    Mindegyik háromszög széles végére egy teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk, majd feltekerjük.

    A lekvárt ne tegyük túl közel a szélekhez, mert kifolyhat sütés közben. A kifliket szorosan tekerjük fel.

    6

    A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

    A sütési idő sütőfüggő, figyeljük a kifliket, nehogy megégjenek.

    7

    Még melegen megszórjuk porcukorral, és hagyjuk kihűlni.

    A porcukrot szitálva szórjuk a kiflikre, hogy egyenletes legyen a bevonat. A kihűlt kifliket tároljuk légmentesen záródó dobozban.