Szilvapálinka üvegben tálalva

Szilvapálinka

A szilvapálinka az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar pálinka, amelyet generációk óta készítenek hagyományos módszerekkel. A friss szilva gazdag íze és aromája tökéletes alapot biztosít ehhez a különleges italhoz. Ez a pálinka nemcsak ünnepi alkalmakra, hanem ajándéknak is kiváló. Tipp: Használjunk érett, lédús szilvát a legjobb eredmény érdekében, és hagyjunk elegendő időt az érlelésre, hogy az ízek teljesen kibontakozzanak.

Előkészület 1 óra
Elkészítés 3 óra
Teljes 4 óra
220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
5 kg Friss szilva
1 kg Cukor
3 l Víz
10 g Pálinka élesztő

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mossuk meg alaposan a szilvákat, magozzuk ki, és pépesítsük őket egy nagy edényben.

    A magozás megkönnyítése érdekében a szilvákat érdemes kettévágni.

    2

    Adjuk hozzá a cukrot és a vizet a szilvapéphez, majd keverjük alaposan össze, hogy a cukor elkezdjen feloldódni.

    A cukor mennyisége függ a szilva édességétől. Kóstold meg a szilvapépet, és ennek megfelelően adagold a cukrot.

    3

    Keverjük bele a pálinka élesztőt, és hagyjuk a keveréket fermentálódni egy zárt fermentáló edényben 2-3 hétig. Naponta egyszer keverjük meg a keveréket.

    A fermentáló edény légmentes zárása nagyon fontos, hogy a cefrébe ne kerüljön levegő. A napi keverés segít a cefre egyenletes erjedésében.

    4

    Az erjedés befejezése után szűrjük le a cefrét, hogy eltávolítsuk a gyümölcsdarabokat.

    A szűréshez használhatsz gézlapot vagy speciális szűrőzsákot.

    5

    Desztilláljuk a leszűrt folyadékot pálinkafőző berendezésben. Ügyeljünk a desztillálás során a megfelelő hőmérsékletre és biztonsági előírásokra.

    A desztillálás egy bonyolult folyamat, ezért ha nem vagy tapasztalt, kérj segítséget szakembertől! A desztillálás során különítsd el az elő-, közép- és utópárlatot. A középárlat a legértékesebb rész.

    6

    Töltsük a desztillált pálinkát tiszta üvegekbe, és hagyjuk érni legalább 2 hónapig, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek.

    Az érleléshez használj üvegpalackokat vagy fahordókat. A fahordós érlelés különleges ízt ad a pálinkának.