Taco al Pastor grillezett sertéshússal, ananásszal és korianderrel

Taco al Pastor

A Taco al Pastor egy ikonikus mexikói étel, amely a libanoni bevándorlók által hozott shawarma és a mexikói fűszerek fúziójából született. Az 1960-as évektől vált népszerűvé Mexikóváros utcáin, ahol lassan sült, fűszeres sertéshúst ananásszal kombinálnak, majd kukorica tortillában tálalják. Az ananász édes-savanyú íze tökéletesen kiegészíti a fűszeres húst, miközben a lime és a koriander frissességet ad az ételnek. Ez a fogás a mexikói street food egyik legismertebb és legkedveltebb változata, amelyet otthon is könnyen elkészíthetünk grillen vagy serpenyőben.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
700 g Sertéshús (comb vagy tarja)
200 g Ananász (friss, szeletelve)
1 db Fehérhagyma
3 gerezd Fokhagyma
3 db Szárított guajillo chili
2 db Szárított ancho chili
1 tk. Őrölt római kömény
1 tk. Füstölt paprika
1 tk. Szárított oregánó
30 ml Ecet (fehér vagy almaecet)
50 ml Narancslé (frissen facsart)
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
30 ml Olívaolaj
10 db Kis kukorica tortilla
10 g Friss koriander
2 db Lime

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A szárított guajillo és ancho chiliket áztasd forró vízbe 10 percre, hogy megpuhuljanak.

    A chiliket érdemes kimagozni és a szárát eltávolítani áztatás előtt, hogy ne legyenek keserűek.

    2

    A hagymát és fokhagymát aprítsd fel, majd egy aprítógépbe tedd a beáztatott chiliket, a római köményt, füstölt paprikát, oregánót, ecetet, narancslevet, sót és borsot. Pürésítsd egyenletes marináddá.

    Ha nincs aprítógéped, a hozzávalókat kézzel is nagyon apróra vághatod, majd egy mozsárban pépesítheted.

    3

    A sertéshúst vékony szeletekre vágd, majd forgasd bele alaposan a pácba. Hagyd pácolódni legalább 4 órán át, de legjobb egy éjszakán keresztül.

    A húst érdemes egy zárható zacskóba tenni a páccal együtt, így egyenletesebben éri a pác.

    4

    Egy grillserpenyőben vagy grillen közepes lángon süsd a húst oldalanként 3-4 percig, amíg kívül karamellizálódik, belül pedig szaftos marad.

    A hús ne legyen túl vastag, mert akkor nehezen sül át. Ha grillen sütöd, figyelj, hogy ne csöpögjön rá a pác, mert meggyulladhat.

    5

    Az ananászszeleteket is grillezd meg, majd aprítsd fel kisebb darabokra.

    Az ananászt nem muszáj meggrillezni, frissen is használhatod, de a grillezés kiemeli az édességét.

    6

    A kukorica tortillákat enyhén pirítsd meg egy száraz serpenyőben, hogy rugalmasak maradjanak.

    A tortillákat egy konyharuhába csomagolva tartsd melegen, amíg a többi hozzávaló elkészül.

    7

    A tortillákra halmozz apróra vágott sült sertéshúst, tetejére tegyél grillezett ananászt, friss koriandert és aprított hagymát. Tálald lime szeletekkel, hogy mindenki ízlés szerint frissen facsarhasson rá lime levet.

    A koriander helyett petrezselymet is használhatsz, ha nem szereted a koriandert. A lime leve kiemeli az ízeket, ne hagyd ki!