A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A szitálás azért fontos, hogy a liszt levegősebb legyen, és ne legyen csomós a tészta.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz hőmérséklete nagyon fontos, se ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt, se ne legyen túl hideg, mert akkor nem aktiválódik.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és a kezünktől.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tálat azért kell kiolajozni, hogy a tészta ne ragadjon bele. A kelesztéshez tegyük meleg helyre, például a radiátor közelébe.
A vöröshagymát finomra aprítjuk, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk.
Ügyeljünk rá, hogy a hagyma ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.
Hozzáadjuk a darált sertéshúst, majd közepes lángon addig sütjük, amíg a hús teljesen átpirul.
A húst addig kell sütni, amíg a leve elpárolog, és a hús szép barna színt kap.
Belekeverjük a zúzott fokhagymát, a tárkonyt és a fekete borsot, majd pár percig tovább sütjük, hogy az ízek összeérjenek.
A fokhagymát csak a végén adjuk hozzá, mert hamar megég.
A megfőtt húsos keverékhez hozzáadjuk a tejfölt, majd jól elkeverjük, hogy krémes tölteléket kapjunk.
Használhatunk zsírszegény tejfölt is, de a magasabb zsírtartalmú tejföl krémesebb állagot eredményez.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
Ha a tészta nagyon ragad, használjunk több lisztet a nyújtáshoz.
A tejfölös-húsos tölteléket egyenletesen elosztjuk a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.
Fontos, hogy a széleket szabadon hagyjuk, különben nem tudjuk rendesen lezárni a calzonét.
A paradicsomos részre rászórjuk a reszelt mozzarellát.
Használhatunk előre reszelt mozzarellát is, de a frissen reszelt sajt jobban olvad.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A villa használata biztosítja, hogy a szélek légmentesen záródjanak, így a töltelék nem fog kifolyni sütés közben.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojás helyett használhatunk tejet vagy olvasztott vajat is a calzonek lekenéséhez.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, figyeljük a calzonékat, hogy ne égjenek meg.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
A pihentetés segít, hogy a töltelék kicsit megszilárduljon, és ne legyen túl forró.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.