Teriyaki csirkés hamburger szezámmaggal és salátával

Teriyaki Csirkés Hamburger

A Teriyaki Csirkés Hamburger az ázsiai és az amerikai konyha tökéletes találkozása. A teriyaki szószban karamellizált grillezett csirkemell és a szezámmaggal megszórt buci egyedülálló ízélményt nyújt. A japán konyha egyik legismertebb ízesítését most egy hamburger formájában élvezheted. Ha szereted a különleges ízeket és egy kis ázsiai csavart vinnél a hamburgerezésbe, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
740 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Csirkemell filé
4 db Hamburgerzsemle (briós vagy vajas)
4 szelet Cheddar sajt
6 ek. Teriyaki szósz
4 levél Saláta (római vagy jégsaláta)
1 db Paradicsom
1 db Lilahagyma
4 ek. Majonéz
2 tk. Szezámmag
1 tk. Friss gyömbér (reszelt)
1 tk. Fokhagymapor
1 tk.
1 tk. Fekete bors
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkemelleket hosszában vágd félbe, hogy vékonyabb szeleteket kapj. Egy tálban keverd össze az olívaolajat, fokhagymaport, reszelt gyömbért, sót és borsot, majd forgasd bele a csirkeszeleteket. Hagyd pácolódni legalább 15 percig.

    A csirkemelleket klopfold ki vékonyabbra, hogy még hamarabb átsüljenek és a pác jobban átjárja. A hosszabb pácolási idő (akár 30 perc vagy több) intenzívebb ízeket eredményez.

    2

    Forrósíts fel egy serpenyőt vagy grillt közepesen magas hőfokra. Süsd a csirkeszeleteket oldalanként 4-5 percig, amíg szép grillcsíkokat kapnak és teljesen átsülnek.

    Ügyelj arra, hogy a serpenyő vagy grill kellően forró legyen, mielőtt ráteszed a csirkét, így szép kérget kap. Ne süsd túl a csirkét, mert kiszáradhat. Használj húshőmérőt, hogy megbizonyosodj arról, hogy elérte a megfelelő belső hőmérsékletet (74°C).

    3

    A sütés utolsó percében kend meg a csirkemelleket teriyaki szósszal, majd hagyd, hogy karamellizálódjon rajta a grillen.

    A teriyaki szószt csak a sütés végén kend rá, különben könnyen megéghet a magas cukortartalma miatt.

    4

    Helyezz egy szelet cheddart minden csirkemell tetejére, majd fedd le a serpenyőt vagy a grillt, hogy a sajt ráolvadjon.

    Ha nincs fedőd, tegyél a serpenyőbe egy kevés vizet, és fedd le egy tányérral. A keletkező gőz segít a sajtnak gyorsabban megolvadni.

    5

    Közben vágd félbe a hamburgerzsemléket, és pirítsd meg őket egy száraz serpenyőben vagy egy kevés olívaolajjal megkenve, amíg aranybarna lesz a belsejük.

    A zsemléket vajjal is megkenheted pirítás előtt, hogy még finomabb legyen. Vigyázz, ne égesd meg a zsemléket!

    6

    Készítsd elő a zöldségeket: a paradicsomot és a lilahagymát vágd vékony karikákra.

    A zöldségeket közvetlenül a hamburger összeállítása előtt vágd fel, hogy frissek maradjanak.

    7

    Kend meg a pirított zsemlék belső oldalát egy kevés majonézzel a selymesebb íz érdekében.

    A majonéz helyett használhatsz más szószt is, például fokhagymás aiolit vagy chilis majonézt.

    8

    Rakd össze a hamburgert: az alsó zsemlefélre tegyél salátalevelet, majd jöhet a teriyaki szószos csirkemell, a paradicsom és a lilahagyma. Szórd meg szezámmaggal, majd zárd le a felső zsemleféllel.

    A salátalevelet érdemes lecsepegtetni, mielőtt a zsemlére teszed, hogy ne áztassa el a zsemlét. A hamburger összeállításánál figyelj a rétegezésre, hogy minden íz érvényesüljön.

    9

    Azonnal tálald, lehetőleg sült burgonyával vagy friss uborkás salátával. Tipp: Ha extra intenzív ízt szeretnél, készítsd el a saját házi teriyaki szószodat szójaszószból, mézből és gyömbérből!

    A csirkét teriyaki mázzal bekenve hagyd pácolódni legalább 30 percig, hogy az ízek jobban átjárják.