A csirkemelleket hosszában vágd félbe, hogy vékonyabb szeleteket kapj. Egy tálban keverd össze az olívaolajat, fokhagymaport, reszelt gyömbért, sót és borsot, majd forgasd bele a csirkeszeleteket. Hagyd pácolódni legalább 15 percig.
A csirkemelleket klopfold ki vékonyabbra, hogy még hamarabb átsüljenek és a pác jobban átjárja. A hosszabb pácolási idő (akár 30 perc vagy több) intenzívebb ízeket eredményez.
Forrósíts fel egy serpenyőt vagy grillt közepesen magas hőfokra. Süsd a csirkeszeleteket oldalanként 4-5 percig, amíg szép grillcsíkokat kapnak és teljesen átsülnek.
Ügyelj arra, hogy a serpenyő vagy grill kellően forró legyen, mielőtt ráteszed a csirkét, így szép kérget kap. Ne süsd túl a csirkét, mert kiszáradhat. Használj húshőmérőt, hogy megbizonyosodj arról, hogy elérte a megfelelő belső hőmérsékletet (74°C).
A sütés utolsó percében kend meg a csirkemelleket teriyaki szósszal, majd hagyd, hogy karamellizálódjon rajta a grillen.
A teriyaki szószt csak a sütés végén kend rá, különben könnyen megéghet a magas cukortartalma miatt.
Helyezz egy szelet cheddart minden csirkemell tetejére, majd fedd le a serpenyőt vagy a grillt, hogy a sajt ráolvadjon.
Ha nincs fedőd, tegyél a serpenyőbe egy kevés vizet, és fedd le egy tányérral. A keletkező gőz segít a sajtnak gyorsabban megolvadni.
Közben vágd félbe a hamburgerzsemléket, és pirítsd meg őket egy száraz serpenyőben vagy egy kevés olívaolajjal megkenve, amíg aranybarna lesz a belsejük.
A zsemléket vajjal is megkenheted pirítás előtt, hogy még finomabb legyen. Vigyázz, ne égesd meg a zsemléket!
Készítsd elő a zöldségeket: a paradicsomot és a lilahagymát vágd vékony karikákra.
A zöldségeket közvetlenül a hamburger összeállítása előtt vágd fel, hogy frissek maradjanak.
Kend meg a pirított zsemlék belső oldalát egy kevés majonézzel a selymesebb íz érdekében.
A majonéz helyett használhatsz más szószt is, például fokhagymás aiolit vagy chilis majonézt.
Rakd össze a hamburgert: az alsó zsemlefélre tegyél salátalevelet, majd jöhet a teriyaki szószos csirkemell, a paradicsom és a lilahagyma. Szórd meg szezámmaggal, majd zárd le a felső zsemleféllel.
A salátalevelet érdemes lecsepegtetni, mielőtt a zsemlére teszed, hogy ne áztassa el a zsemlét. A hamburger összeállításánál figyelj a rétegezésre, hogy minden íz érvényesüljön.
Azonnal tálald, lehetőleg sült burgonyával vagy friss uborkás salátával. Tipp: Ha extra intenzív ízt szeretnél, készítsd el a saját házi teriyaki szószodat szójaszószból, mézből és gyömbérből!
A csirkét teriyaki mázzal bekenve hagyd pácolódni legalább 30 percig, hogy az ízek jobban átjárják.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.