Testi Kebab cserépedényben sütve

Testi Kebab (Cserépedényben Sült)

A Testi Kebab egy híres török étel, amely cserépedényben sül, és hosszú ideig párolódik, hogy a hús igazán omlós legyen. Az Oszmán Birodalom idején vált népszerűvé, különösen Anatólia vidékein, ahol a hagyományos cserépedényeket használták az ételek elkészítéséhez. Ezt a különleges kebabot gyakran ünnepi alkalmakkor vagy családi összejöveteleken szolgálják fel. A hagyományos elkészítési mód szerint a cserépedényt sütés után feltörik, hogy a gőzben sült hús zamatos maradjon. A tökéletes Testi Kebab elkészítésének titka az alacsony hőfokon való lassú sütés, amely lehetővé teszi, hogy az ízek teljesen összeérjenek. Ha igazán autentikus élményre vágysz, tálald friss pitával vagy bulgurral!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 20 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Bárányhús
2 db Paradicsom
2 db Paprika
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
30 g Vaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 tk. Őrölt pirospaprika
0.5 tk. Kömény
2 ek. Paradicsompüré
100 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A bárányhúst vágd kb. 2 cm-es kockákra, hogy egyenletesen süljön. A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel, a paradicsomot és a paprikát kockázd fel.

    A hús mérete fontos a megfelelő átsüléshez. Ne vágd se túl kicsire, se túl nagyra.

    2

    Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd pirítsd meg benne a hagymát és a fokhagymát, amíg üveges nem lesz.

    A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, ha egészségesebb alternatívát keresel.

    3

    Add hozzá a bárányhúst, és közepes lángon pirítsd 5-6 percig, amíg minden oldala aranybarna lesz.

    Ne tedd egyszerre az összes húst a serpenyőbe, mert lehűti az olajat és nem fog szépen pirulni. Inkább több részletben pirítsd.

    4

    Szórd meg sóval, borssal, köménnyel és pirospaprikával, majd keverd jól össze, hogy az ízek egyenletesen eloszoljanak.

    Kísérletezz más fűszerekkel is, mint például a koriander vagy a chili, ha pikánsabb ízt szeretnél.

    5

    Add hozzá a paradicsomot, paprikát és a paradicsompürét, majd öntsd fel vízzel. Keverd össze, és főzd 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A víz helyett használhatsz húslevest is a gazdagabb ízért.

    6

    Egy cserépedénybe öntsd át az elkészített keveréket, és fedd le a tetejét.

    Ha nincs cserépedényed, használhatsz egy vastag falú sütőtálat is.

    7

    Helyezd a cserépedényt előmelegített 180°C-os sütőbe, és süsd 60 percig. Időnként ellenőrizd, és ha szükséges, önts hozzá egy kis vizet.

    A sütési idő függ a hús minőségétől és a darabok méretétől. Ha a hús még kemény, süsd tovább. Ügyelj arra, hogy a hús ne száradjon ki, ezért időnként ellenőrizd és adj hozzá vizet, ha szükséges.

    8

    Miután a hús megpuhult és az ízek összeértek, vedd ki a sütőből, és hagyd pihenni 5 percig tálalás előtt.

    A pihentetés segít, hogy a hús szaftosabb maradjon.