A tésztához keverd össze a lisztet a sóval, add hozzá az olvasztott vajat vagy zsírt, majd fokozatosan a vizet. Gyúrd simára, csomagold fóliába, és pihentesd 30 percig a hűtőben.
A tészta akkor jó, ha nem ragad a kezedhez. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
A tojásokat keményre főzve hámozd meg és vágd kis kockákra. A vöröshagymát aprítsd finomra, a petrezselymet szintén vágd apróra.
A tojásokat főzd legalább 10 percig, hogy biztosan kemények legyenek.
Egy serpenyőben melegíts olívaolajat, és pirítsd meg a hagymát 2-3 perc alatt. Hagyd langyosra hűlni, majd keverd össze a főtt tojással, petrezselyemmel, tejföllel és borssal.
A hagymát ne pirítsd túl, csak addig, amíg üveges nem lesz.
A pihentetett tésztát nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, és szaggass belőle 10–12 cm átmérőjű köröket. Mindegyik közepére tegyél egy evőkanál tölteléket.
Ha nincs kiszúród, egy tányérral vagy tálalóval is kiszaggathatod a köröket.
Hajtsd félbe a tésztát, nyomd le a széleket villával vagy csavard be kézzel, hogy ne nyíljon szét. Figyelj, hogy a töltelék ne szivárogjon ki.
A széleket egy kis vízzel is megkenheted, hogy jobban összetapadjanak.
Tedd a megtöltött empanadákat sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg kevés olajjal vagy tojással a tetejüket (tojás opcionális), hogy szép színük legyen.
A tojással való kenés szebb, fényesebb színt eredményez.
Süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 20–25 percig, amíg a tészta aranybarnára sül. A belseje maradjon szaftos, de a külseje legyen ropogós.
A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért érdemes figyelni az empanadák színét.
Hagyd 5 percig pihenni, majd tálald melegen. Hidegen is finom, kiváló tízórai vagy piknik ételként.
Az empanadák hűtőben 2-3 napig elállnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.