Tomato chutney üvegben, gazdag vörös színű fűszeres szósz

Tomato chutney

A tomato chutney az indiai konyha egyik klasszikus szósza, amely friss paradicsomból, cukorból, ecetből és számos fűszerből készül. A tomato chutney-t gyakran használják étkezések kiegészítőjeként, hogy friss, édes és enyhén csípős ízt adjanak a fogásoknak. A paradicsom és a fűszerek harmonikus kombinációja nemcsak gazdag ízélményt biztosít, hanem az indiai konyha kulináris örökségét is tükrözi. A chutney frissítő, fűszeres íze minden étkezéshez illik, legyen szó húsételekről, zöldségekről vagy akár rizses fogásokról.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
4 db Paradicsom
100 g Cukor
100 ml Fehérborecet
2 cm Friss gyömbér
3 gerezd Fokhagyma
1 db Szárított chilipaprika
1 tk. Koriander mag
1 rúd Fahéj
0.5 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A paradicsomokat hámozd meg, vágd kisebb kockákra, és tedd egy nagy lábasba.

    Friss, érett paradicsomot használj, hogy a chutney ízletes és gazdag legyen.

    2

    A fokhagymát és a gyömbért apróra vágd, majd add hozzá a paradicsomhoz.

    A fokhagyma és a gyömbér frissessége fokozza a chutney ízét, de ne vágd túl finomra, hogy az ízek érezhetőek maradjanak.

    3

    Törd össze a koriander magot, majd add hozzá a lábasba a fahéjjal, chilivel, cukorral, sóval és fehérborecettel.

    A koriander és a fahéj különleges fűszeres ízt ad a chutney-nak. A chili mennyiségét ízlés szerint állíthatod, ha nem szereted túl csípősen.

    4

    Keverd alaposan össze, majd tedd fel a keveréket alacsony lángon főni. Főzd 30-40 percig, amíg a paradicsom teljesen megpuhul és a keverék sűrűsödni kezd.

    Ne hagyd túl magas hőmérsékleten főzni, hogy ne karamellizálódjon a cukor. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy elkerüld a leégést.

    5

    Amikor a chutney megfelelő állagot ért el, vedd le a tűzről és hagyd egy kicsit hűlni. Ezután tárold üvegekben, és hűtsd le.

    Miután kihűlt, a chutney még sűrűsödhet. Hűtőben hónapokig eláll, ha jól záródó üvegben tárolod.