Ajvar szezámmaggal, fűszeres és krémes állagú paprikás mártás

Ajvar szezámmaggal

Az ajvar egy híres közel-keleti étel, amely paprikából és padlizsánból készül, és különböző fűszerekkel ízesítik. Eredetileg a balkáni országokból származik, de az idők folyamán világszerte népszerűvé vált. A szezámmag hozzáadásával még gazdagabbá válik az ízvilág, miközben a krémes textúra tökéletesen illik a paprikás alaphoz. Képzeld el, ahogy a friss kenyérbe mártogatva minden falat egy újabb ízélményt nyújt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra
900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
4 db Vörös paprika
2 db Padlizsán
3 gerezd Fokhagyma
2 ek. Szezámmag
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 ek. Cukor
1 ek. Ecet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A paprikákat és padlizsánokat mosd meg, vágd fel és süsd őket a sütőben 180 °C-on 25-30 percig, amíg a héjuk feketévé válik.

    A paprika és a padlizsán bőrét könnyen eltávolíthatod, ha sütés után fóliába csomagolod őket és 10 percig pihenteted.

    2

    Miután lehűltek, húzd le a paprika és padlizsán bőrét, majd vágd fel őket kisebb darabokra.

    Ha gyorsabban szeretnéd eltávolítani a bőrt, használd a konyhai törlőkendőt, hogy segítsen megfogni és lehúzni.

    3

    A fokhagymát zúzd össze, majd tedd a feldarabolt zöldségekkel együtt egy turmixgépbe. Adj hozzá sót, borsot, cukrot és ecetet, majd turmixold simára.

    A fokhagyma ízét jobban kiemelheted, ha előtte egy kicsit megpirítod olívaolajon.

    4

    A szezámmagot egy serpenyőben pirítsd meg, amíg aranybarna nem lesz, majd add hozzá a turmixolt keverékhez.

    A szezámmagot rövid idő alatt megpiríthatod, figyelj arra, hogy ne égjen meg!

    5

    Keverd jól össze, és egy kis olívaolajjal dúsítsd, hogy még gazdagabb legyen az íze.

    Ha sűrűnek találod, egy kis extra olívaolajjal finomíthatod az állagát.

    6

    Tálald friss kenyérrel, vagy használhatod húsok mellé, mint szósz vagy mártogatós.

    Az ajvar kiválóan illik grillezett húsokhoz vagy sajtokhoz is.