Fokhagymás ghee, aranyszínű, tiszta vaj egy tálban, mellette fokhagyma és rozmaring ágak

Fokhagymás Ghee

A fokhagymás ghee a klasszikus indiai konyhából származik, ahol a ghee-t, vagyis tisztított vajat sokféleképpen használják. A fokhagymás változat különösen népszerű, mivel gazdag ízvilággal és aromával gazdagítja az ételeket. A fokhagymás ghee nemcsak ízesíti az ételeket, hanem a ghee tisztított zsiradékának köszönhetően remekül eláll, és hosszú ideig megőrzi frissességét. A fokhagymás ghee titka a fokhagyma lassú pirítása, amely kihozza az aromáit anélkül, hogy keserűvé válna. Ezt a házi készítésű ghee-t különféle indiai ételekhez, pörköltekhez, vagy akár reggeli pirítósra is használhatod. Az elkészítés folyamata egyszerű, és az eredmény egy gazdag, aromás, egyedi ízélményt biztosít.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 ml Ghee
6 db Fokhagyma
2 ág Friss rozmaring

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A fokhagymát hámozd meg, majd vágd fel vékony szeletekre. Ha lehet, próbáld meg egyenletes szeletekre vágni, hogy a fokhagyma egyenletesen piruljon a ghee-ben.

    Ne törd össze a fokhagymát, mert a szeletek szebben pirulnak, és kevesebb keserűséget adnak a ghee-nek.

    2

    Egy kis lábasban öntsd bele a ghee-t, majd add hozzá a fokhagyma szeleteket és a friss rozmaring ágakat.

    Használj egy nem tapadó edényt, hogy könnyen kezelhető legyen és a fokhagyma ne égjen le.

    3

    Lassú tűzön melegítsd a ghee-t, hogy a fokhagyma íze szépen kioldódjon. Figyelj arra, hogy ne pirítsd meg túl erősen a fokhagymát, mert keserűvé válhat. Amint a fokhagyma enyhén aranybarna lesz, vedd le a tűzről.

    Ha túlpirítod a fokhagymát, akkor az egész ghee íze keserűvé válhat, ezért figyelj rá, hogy csak enyhén piruljon.

    4

    Miután levetted a ghee-t a tűzről, hagyd hűlni egy kicsit, majd szűrd le a fokhagyma szeleteket és a rozmaringot. Az így kapott fokhagymás ghee-t tárold egy tiszta, zárható üvegben.

    A fokhagymás ghee hosszú ideig eláll, de mindig ügyelj arra, hogy légmentesen záródjon.