Bagna cauda di贸olajjal, z枚lds茅gekkel t谩lalva

Bagna cauda di贸olajjal

A Bagna cauda egy tradicion谩lis piemonti 茅tel, amelyet el艖sz枚r Olaszorsz谩g 茅szaki r茅sz茅n, a Piemont r茅gi贸ban k茅sz铆tettek. Az 茅tel h铆res a fokhagym谩s 茅s olajos 铆z茅r艖l, amit k眉l枚nb枚z艖 z枚lds茅gekkel szoktak t谩lalni. A di贸olaj egy k眉l枚nleges 铆zt ad a sz贸sznak, amit m谩s 茅telekhez nem gyakran haszn谩lnak. Ezt az 茅telt 谩ltal谩ban hideg t茅li napokon fogyasztj谩k, mivel a meleg sz贸sz 茅s a friss z枚lds茅gek t枚k茅letesen passzolnak a h疟v枚sebb id艖szakokhoz.

El艖k茅sz眉let 10 perc
Elk茅sz铆t茅s 15 perc
Teljes 25 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozz谩val贸k

Adagok: 4
5 gerezd Fokhagyma
100 ml Ol铆vaolaj
50 ml Di贸olaj
1 db Ancho chili (sz谩r铆tott)
1 tk. S贸
1 tk. Frissen 艖r枚lt bors
50 ml Tejsz铆n
1 adagot T谩lal谩shoz z枚lds茅gek (pl. brokkoli, karfiol, paprika)

Bev谩s谩rl贸 kos谩r ikon Bev谩s谩rl贸 lista (0)

    Allerg茅n inform谩ci贸
    TejTej
    Di贸Di贸

    Elk茅sz铆t茅si L茅p茅sek

    1

    A fokhagym谩t h谩mozd meg 茅s v谩gd apr贸ra vagy pr茅seld ki.

    Ha a fokhagyma t煤l er艖s, pr贸b谩ld meg a h茅j谩t is elt谩vol铆tani egy-egy darab fokhagym谩s sz谩r铆t谩ssal.

    2

    Egy serpeny艖ben hev铆tsd fel az ol铆vaolajat 茅s a di贸olajat. Add hozz谩 az apr贸ra v谩gott fokhagym谩t 茅s az apr贸ra t枚rt ancho chilit, majd pir铆tsd 艖ket k枚zepes h艖m茅rs茅kleten 2-3 percig.

    Az olaj ne legyen t煤l forr贸, mert a fokhagyma meg茅ghet. Keverd folyamatosan, hogy a fokhagyma ne keseredjen meg.

    3

    Amikor a fokhagyma megpuhult 茅s illatozni kezd, add hozz谩 a tejsz铆nt, s贸t 茅s frissen 艖r枚lt borsot. Keverd j贸l 枚ssze, 茅s f艖zd 5-7 percig, am铆g az 枚ntet enyh茅n s疟r疟s枚dik.

    A tejsz铆n hozz谩ad谩sa gazdag铆tja az 铆zeket, 茅s selymes 谩llagot ad a sz贸sznak. Ha t煤l s疟r疟 lenne, adj hozz谩 egy kis vizet.

    4

    A sz贸szt folyamatosan keverve, lassan meleg铆tsd, hogy ne t煤lzottan forrjon, hanem 茅pp csak meleg legyen, hogy az 铆zek j贸l 枚ssze茅rjenek.

    A bagna cauda mindig melegen a legfinomabb. Ha hidegen t谩lalod, elveszhet a kr茅mes text煤ra.

    5

    T谩lald a k茅sz bagna caud谩t a v谩lasztott z枚lds茅gekkel (p茅ld谩ul brokkolival, karfiollal vagy paprik谩val). T谩lal谩s el艖tt 眉gyelj arra, hogy a sz贸sz j贸l 枚sszekeveredjen.

    A z枚lds茅gek frissen p谩rolva vagy blans铆rozva kiv谩l贸an illenek a meleg, selymes sz贸szhoz.