Bagna cauda dióolajjal, zöldségekkel tálalva

Bagna cauda dióolajjal

A Bagna cauda egy tradicionális piemonti étel, amelyet először Olaszország északi részén, a Piemont régióban készítettek. Az étel híres a fokhagymás és olajos ízéről, amit különböző zöldségekkel szoktak tálalni. A dióolaj egy különleges ízt ad a szósznak, amit más ételekhez nem gyakran használnak. Ezt az ételt általában hideg téli napokon fogyasztják, mivel a meleg szósz és a friss zöldségek tökéletesen passzolnak a hűvösebb időszakokhoz.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
5 gerezd Fokhagyma
100 ml Olívaolaj
50 ml Dióolaj
1 db Ancho chili (szárított)
1 tk.
1 tk. Frissen őrölt bors
50 ml Tejszín
1 adagot Tálaláshoz zöldségek (pl. brokkoli, karfiol, paprika)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    DióDió

    Elkészítési Lépések

    1

    A fokhagymát hámozd meg és vágd apróra vagy préseld ki.

    Ha a fokhagyma túl erős, próbáld meg a héját is eltávolítani egy-egy darab fokhagymás szárítással.

    2

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat és a dióolajat. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát és az apróra tört ancho chilit, majd pirítsd őket közepes hőmérsékleten 2-3 percig.

    Az olaj ne legyen túl forró, mert a fokhagyma megéghet. Keverd folyamatosan, hogy a fokhagyma ne keseredjen meg.

    3

    Amikor a fokhagyma megpuhult és illatozni kezd, add hozzá a tejszínt, sót és frissen őrölt borsot. Keverd jól össze, és főzd 5-7 percig, amíg az öntet enyhén sűrűsödik.

    A tejszín hozzáadása gazdagítja az ízeket, és selymes állagot ad a szósznak. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kis vizet.

    4

    A szószt folyamatosan keverve, lassan melegítsd, hogy ne túlzottan forrjon, hanem épp csak meleg legyen, hogy az ízek jól összeérjenek.

    A bagna cauda mindig melegen a legfinomabb. Ha hidegen tálalod, elveszhet a krémes textúra.

    5

    Tálald a kész bagna caudát a választott zöldségekkel (például brokkolival, karfiollal vagy paprikával). Tálalás előtt ügyelj arra, hogy a szósz jól összekeveredjen.

    A zöldségek frissen párolva vagy blansírozva kiválóan illenek a meleg, selymes szószhoz.