Ajvar petrezselyemmel, fűszeres grillezett paprikával és padlizsánnal

Ajvar petrezselyemmel

Az ajvar a Balkán konyhájának egyik legismertebb étke. Az étel eredetileg Grúziából származik, de az egész Balkánon elterjedt. Az ajvar paprika, padlizsán, fokhagyma és olívaolaj felhasználásával készül, és gazdag ízvilágot kínál. Az ajvart gyakran tálalják húsokhoz, vagy akár kenyérrel fogyasztják. A petrezselyem hozzáadásával friss, élénk ízeket adunk hozzá, ami még tökéletesebbé teszi ezt az ételt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Piros paprika
1 db Padlizsán
3 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
1 ek. Ecet
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 csipet Cukor
2 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A piros paprikákat mosd meg, majd vágd félbe és távolítsd el a magját. A padlizsánt is mosd meg és vágd fel kisebb darabokra.

    A padlizsánt előzőleg érdemes sózni és hagyni állni 10-15 percig, hogy kiszívja a felesleges nedvességet.

    2

    A paprikákat és padlizsánt grillezd vagy süsd meg a sütőben 200°C-on 30-40 percig, amíg a bőrük megpörkölődik, és könnyen lehúzhatóvá válik.

    A sütéshez egy kis olajat is használhatsz, hogy még finomabb legyen az íze.

    3

    Miután a zöldségek megsültek, hagyd őket pár percig pihenni, majd húzd le a bőrüket. A paprikát és padlizsánt aprítsd fel egy aprítógépben vagy villával.

    Ha még lágyabb ajvart szeretnél, használj turmixot a simább állag érdekében.

    4

    Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá az aprított fokhagymát, és pirítsd meg, amíg illatos nem lesz.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, hogy elkerüld a keserű ízt.

    5

    Add hozzá a felaprított zöldségeket, és főzd őket alacsony hőmérsékleten 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A hosszú főzési idő alatt az ajvar gazdagabb ízt kap, ne siesd el.

    6

    Tedd a kész ajvart üvegekbe, és locsold meg egy evőkanál ecettel. Keverd jól el, majd hagyd hűlni.

    Ha szeretnéd tartósítani, tegyél a tetejére egy vékony réteg olívaolajat, hogy megakadályozd a levegővel való érintkezést.

    7

    Tálald az ajvart friss petrezselyemmel megszórva, hogy friss ízt adjon neki.