Friss sambal ijo, zöld chilivel, korianderrel és lime-mal tálalva

Sambal Ijo (zöld chili sambal)

A sambal ijo, vagyis a zöld chili sambal, egy híres indonéz étel, amely a chili iránti rajongásukat tükrözi. Az ősi indonéz konyha gyakran használ friss zöld chilit a különböző ételek ízesítésére, és a sambal ijo ennek egyik legfrissebb, legpikánsabb formája. A sambal ijo különböző változatai az indonéz szigeteken elterjedtek, de mindegyikük közös jellemzője a friss zöld chilik, lime és a koriander használata. Ez az étel gyakran kíséri az indonéz nasi goreng vagy sate ételeket, de tökéletes mindenféle sült vagy grillezett ételhez is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 15 perc
60 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
10 db Zöld chili
1 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 db Lime
1 csokor Friss koriander
2 ek. Olívaolaj
1 tk. Cukor
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A zöld chiliket mosd meg alaposan, majd vágd le a szárukat. A magjaikat ne távolítsd el, ha a sambalt erősebben szeretnéd.

    Ha kevésbé szeretnéd csípősre, távolítsd el a chili magjait, így enyhébb lesz.

    2

    A hagymát és fokhagymát hámozd meg, majd vágd apróra. A koriandert is vágd finomra.

    Az apróra vágott hagymát és fokhagymát a mixelés előtt piríthatod is, hogy még intenzívebb ízt kapj.

    3

    A zöld chiliket, hagymát, fokhagymát és koriandert tedd egy mozsárba, és alaposan törd össze őket, hogy egy sima masszát kapj.

    A mozsár használata segít a chilik és fűszerek aromáinak intenzívebbé tételében. Ha nincs mozsarad, használhatsz turmixgépet is.

    4

    Add hozzá a cukrot, sót és lime levét, majd keverd jól össze. Ha szükséges, egy kevés olívaolajjal finomíthatod a textúráját.

    A lime leve segít frissíteni az ízeket, és a cukor egy kis édes-savanyú ízt ad a sambalnak.

    5

    A kész sambalt tálalhatod azonnal, de ha időt adsz neki, hogy álljon 15-20 percet, az ízek jobban összeérnek.

    A sambal frissebb, ha azonnal tálalod, de pihentetve még jobban kiemelkednek az ízei.