Treacle tart almával, friss tésztában és gazdag aranyszirupos töltelékkel

Treacle tart almával

A treacle tart egy klasszikus brit desszert, amelyet már a 19. században is készítettek. Az étel eredetileg egy egyszerű, de gazdag sütemény volt, amely édes aranyszirupos töltelékkel készült. Az alma hozzáadásával egy modern csavart kapott, amely friss ízt ad a süteménynek. Történeti háttér: A treacle tart az Egyesült Királyság egyik legismertebb desszertje, amely gyakran szerepel az angol kávéházak és teázók étlapján.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 db Tésztalap (fagyasztott vagy házi)
200 ml Aranyszirup
100 g Cukor
1 db Lemon (citrom)
2 db Friss alma
100 ml Tejszín
1 db Tojás
1 csipet
0.5 tk. Frissen őrölt bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tésztalapot helyezd egy piteformába, és szurkálj bele néhány helyen egy villával, hogy ne emelkedjen fel a tészta sütés közben.

    A tésztát előmelegített sütőben érdemes előpirítani, hogy a töltelék ne áztassa el.

    2

    Süsd a tésztát 180°C-ra előmelegített sütőben 10-12 percig, amíg enyhén aranybarna nem lesz.

    Ha nincs piteformád, akkor egy tortaformát is használhatsz, de ügyelj arra, hogy a tészta szélén ne legyen túl vastag.

    3

    Közben hámozd meg és vágd apró kockákra az almákat, majd tedd félre.

    Az almafajtától függően érdemes lehet a kockákat egy kicsit lepirítani a serpenyőben, hogy jobban kiemelje az ízeket.

    4

    Egy tálban keverd össze az aranyszirupot, a cukrot, a citrom levét, a tojást, a tejszínt, a sót és a borsot.

    A citrom leve segít frissíteni az ételt és ellensúlyozni az édes szirupot.

    5

    Az előre sült tésztára öntsd rá a szirupos keveréket, majd szórd rá az előkészített alma darabokat.

    A tészta szélét érdemes megkenni egy kis vajjal vagy tojással, hogy a szélén is szép aranybarna legyen.

    6

    Tedd vissza a pitét a sütőbe, és süsd 25-30 percig, amíg a töltelék megszilárdul, és a teteje enyhén pirul.

    Ne süsd túl sokáig, mert a töltelék túl sűrűvé válhat. A kívánt állagot akkor éred el, ha a szirupos töltelék szépen megszilárdul.

    7

    Amikor elkészült, hagyd a tésztát hűlni 10 percig, majd tálald melegen vagy szobahőmérsékleten. Kínálj mellé egy kis friss tejszínhabot.

    A friss tejszín és egy kis fahéjpor az almás ízvilágot remekül kiegészíti.