Treacle Tart Mandulával, frissen tálalva

Treacle Tart Mandulával

A Treacle Tart az egyik legismertebb brit édesség, és sok brit család asztalán ott van, különösen az ünnepi szezonban. A tészta édes melasz töltelékkel van megtöltve, és az édes desszert különlegessége a mandulával való díszítés. A mandula nemcsak a sütemény ízét gazdagítja, hanem egy extra textúrát is ad. A Treacle Tart egy igazi klasszikus, amely egyszerű, de igazán finom desszertté válik. A Brit szigeteken számos variáció létezik, de a mandulás változat mindig nagy kedvenc.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Pite tészta
200 g Melasz
1 ek. Citromlé
50 g Mandulaliszt
1 db Tojás
100 ml Tejszín
30 g Friss mandula

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A pite tésztát készítsd el, vagy vásárolj kész tésztát, és nyújtsd ki, majd béleld ki vele a piteformát.

    A tészta legyen egyenletes vastagságú, hogy a sütés során ne repedjen meg.

    2

    A melaszt tedd egy lábasba, és lassú tűzön melegítsd fel, hogy felolvadjon.

    A melasz helyettesíthető sötét cukorsziruppal, de a melasz adja meg a jellegzetes ízét.

    3

    A felolvasztott melaszhoz add hozzá a citromlevet, a mandulalisztet és az egy egész tojást. Keverd össze jól.

    A mandulaliszt krémes állagot ad a tölteléknek, így puhább lesz.

    4

    A tejszínt is add hozzá a keverékhez, és jól keverd össze, hogy sima tölteléket kapj.

    Ha a keverék túl sűrű, egy kis vízzel hígíthatod.

    5

    Öntsd a kész tölteléket a kinyújtott tésztára, és egyenletesen oszlasd el.

    Ügyelj arra, hogy a töltelék ne folyjon túl a tésztaszéleken.

    6

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg a teteje enyhén meg nem barnul.

    Ha a pite széle túl gyorsan barnulna, takard le fóliával a sütés utolsó 10 percére.

    7

    Miután megsült, hagyd egy kicsit hűlni, majd szórd meg friss, apróra vágott mandulával.

    A friss mandula ropogós textúrát ad a tésztához, és egy extra ízt is ad.

    8

    Tálald szobahőmérsékleten, vagy enyhén melegen, tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal.

    A tálaláskor egy kis tejszínhab remek kiegészítője lehet a pitének.