Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz legyen langyos, de ne forró, mert az megöli az élesztőt. A tésztának rugalmasnak kell lennie, de nem szabad ragadnia.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A meleg hely elősegíti a tészta kelését. Ha nincs meleg helyed, tedd a tálat a sütőbe, a legalacsonyabb hőfokon.
Vágd fel a füstölt kolbászt vékony karikákra, az erős paprikát apró darabokra, és reszeld le a mozzarellát.
A hozzávalókat készítsd elő, mielőtt elkezdenéd a töltelék készítését.
Egy serpenyőben hevíts kevés olívaolajat, majd pirítsd meg a fokhagymát, a kolbászt és az erős paprikát közepes lángon 3-4 percig.
Ne pirítsd túl a fokhagymát, mert megéghet és keserű lesz.
Öntsd hozzá a paradicsomszószt, add hozzá a füstölt pirospaprikát, az oregánót és a fekete borsot. Főzd további 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Ízlés szerint adhatsz hozzá más fűszereket is, például bazsalikomot vagy majorannát.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon.
A tészta egyik felére kanalazz a fűszeres kolbászos töltelékből, majd szórd rá a reszelt mozzarellát és parmezánt. Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket alaposan nyomkodd le egy villával, hogy biztosan záródjanak.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz tejet vagy olívaolajat is.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Figyeld a calzonét sütés közben, és ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
Ha a calzone teteje nagyon gyorsan barnulna, takard le alufóliával a sütés utolsó perceire.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.