Vatapá de Peixe com Vinagrete, gazdag kókuszos szószban tálalva

Vatapá de Peixe com Vinagrete

A Vatapá de Peixe egy tradicionális brazil étel, amelyet különösen Bahia régiójában készítenek. Az étel a halat kókusztejjel és fűszeres alapanyagokkal párolják, és általában rizs kíséretében tálalják. Történeti háttér: A Vatapá eredete a portugál és afrikai hatásokra vezethető vissza, és azóta is az egyik legismertebb étkezés Brazíliában.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Fehér húsú hal (pl. tőkehal vagy dorado)
200 ml Kókusztej
100 g Kukorica
1 db Piri-piri chili paprika
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 ág Friss koriander
3 ek. Olívaolaj
1 ek. Citromlé
1 ek. Fehérbor ecet
0.5 tk. Frissen őrölt bors
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A halat kockázd fel 2-3 cm-es darabokra, majd sózd, borsozd és locsold meg citromlével.

    A citromlé segít a hal frissességében, és enyhe savasságot ad az ételnek.

    2

    A vöröshagymát, fokhagymát és a chili paprikát apróra vágd. A koriandert is durvára vágd fel.

    A chili magját eltávolíthatod, ha nem szereted a túl csípős ételeket.

    3

    Egy nagy serpenyőben hevítsd az olívaolajat, majd add hozzá az apróra vágott hagymát, fokhagymát és chili paprikát. Pirítsd őket 2-3 percig.

    A hagymát lassan pirítsd, hogy ne égjen meg, hanem édes ízt adjon az ételnek.

    4

    Add hozzá a kukoricát, és keverd át, majd öntsd hozzá a kókusztejet. Keverd jól össze és hagyd, hogy a szósz 5-7 percig főjön.

    A kókusztej sima és krémes textúrát ad a szósznak.

    5

    Tedd bele a haldarabokat a serpenyőbe, és főzd 8-10 percig, amíg a hal megpuhul és a szósz besűrűsödik.

    A halat ne főzd túl, mert könnyen kiszáradhat. Ha a halat előre megsütötted, akkor már csak át kell melegíteni a szószban.

    6

    Amikor a hal megfőtt, add hozzá a fehérbor ecetet, és hagyd, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Az ecet segít kiemelni az étel frissességét, és egyensúlyba hozza a kókusztej édes ízét.

    7

    Tálald a Vatapát friss korianderrel díszítve. Ezt az ételt általában rizzsel vagy kenyérrel tálalják.

    A koriander friss íze jól kiegészíti a gazdag kókuszos szószt.