Zöldfűszeres pogácsa tálalva

Zöldfűszeres pogácsa

A zöldfűszeres pogácsa egy különleges ízvilágú sós sütemény, amely a friss fűszernövények aromájával teszi még gazdagabbá a hagyományos receptet. A petrezselyem, snidling, rozmaring és bazsalikom egyedülálló kombinációja különleges karaktert ad a pogácsának. A kívül ropogós, belül omlós állag és az intenzív ízek miatt ez a pogácsa kiváló választás vendégvárónak, uzsonnára vagy egy kiadós leves mellé. Egyszerű elkészíteni, és garantáltan mindenki kedvence lesz!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
440 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
150 g Vaj
150 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
1 tk.
1 tk. Cukor
2 ek. Friss petrezselyem
2 ek. Friss snidling
1 ek. Friss rozmaring
1 ek. Friss bazsalikom
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem indítja be az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A vaj legyen hideg, mert így jobban morzsolható, és a pogácsa is levelesebb lesz.

    3

    Aprítsd fel a friss zöldfűszereket, és keverd a lisztes keverékhez.

    A zöldfűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Használhatsz petrezselymet, snidlinget, kaprot, vagy akár rozmaringot is.

    4

    Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.

    A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    5

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.

    A hajtogatásokat követően mindig pihentesd a tésztát hűtőben legalább 20 percig, hogy a vaj ne olvadjon meg.

    6

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    Meleg helyen keleszd a tésztát, de ne tedd közvetlenül a radiátorra, mert az árt az élesztőnek.

    7

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A szaggatót lisztbe mártva könnyebben tudod kiszaggatni a pogácsákat.

    8

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A tojáshoz adhatsz egy csipet sót, hogy szebb színe legyen a pogácsáknak.

    9

    Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjenek meg a pogácsák.

    10

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.

    Rácson hagyd hűlni, hogy az alja ne ázzon be.