Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem indítja be az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A vaj legyen hideg, mert így jobban morzsolható, és a pogácsa is levelesebb lesz.
Aprítsd fel a friss zöldfűszereket, és keverd a lisztes keverékhez.
A zöldfűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Használhatsz petrezselymet, snidlinget, kaprot, vagy akár rozmaringot is.
Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatásokat követően mindig pihentesd a tésztát hűtőben legalább 20 percig, hogy a vaj ne olvadjon meg.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
Meleg helyen keleszd a tésztát, de ne tedd közvetlenül a radiátorra, mert az árt az élesztőnek.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A szaggatót lisztbe mártva könnyebben tudod kiszaggatni a pogácsákat.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A tojáshoz adhatsz egy csipet sót, hogy szebb színe legyen a pogácsáknak.
Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjenek meg a pogácsák.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.
Rácson hagyd hűlni, hogy az alja ne ázzon be.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.