Az ánizs (Pimpinella anisum) egy édes-fűszeres aromájú egynyári gyógynövény, amelynek termése, az ánizsmag széles körben használt fűszer és gyógyászati alapanyag. Már az ókori kultúrák is ismerték és használták az emésztést segítő és görcsoldó tulajdonságai miatt.
A szárított ánizsmag kis, hosszúkás, világosbarna színű mag, enyhén bordázott felülettel. Intenzív, édes-fűszeres illata emlékeztet az édesgyökérre, gyakran használják süteményekben, gyógyteákban, likőrökben, illetve húsos vagy zöldséges ételek fűszerezésére is.
Az ánizs nemcsak gasztronómiai, hanem gyógyászati célból is ismert. Főbb hatóanyaga az anethol, amely felelős az illatáért és sok pozitív élettani hatásáért:
Az ánizs különösen népszerű a népi gyógyászatban, gyakran keverik más gyógynövényekkel (pl. édeskömény, kömény) teakeverékekbe. Külsőleg is alkalmazható borogatás vagy illóolaj formájában.
A szárított ánizs egyedi aromájával és jótékony hatásaival különleges helyet foglal el a fűszerek között. Ha természetes ízesítőt keresel, ami még az egészségedet is támogatja, az ánizs kiváló választás.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.