Tunnbröd teljes kiőrlésű liszttel, frissen sütve, enyhén pirítva

Tunnbröd teljes kiőrlésű liszttel

A tunnbröd egy hagyományos svéd kenyérféle, amely gyakran szerepel az északi konyhában. A teljes kiőrlésű verziót a svéd konyhában egészséges alternatívaként kínálják, mivel gazdag rostokban és ásványi anyagokban. Az étel gyakran egyszerűen, vagy salátákkal, húsokkal, sajtokkal tálalva fogyasztják. A tunnbröd története az 1800-as évekre nyúlik vissza, és az egyik legismertebb svéd étkezési alapanyagként tartják számon. Az étel egyszerű, mégis tápláló, és gyorsan elkészíthető.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Teljes kiőrlésű búzaliszt
200 g Fehér liszt
300 ml Víz
10 g Élesztő
1 tk.
1 tk. Cukor
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A liszteket (teljes kiőrlésű és fehér lisztet) egy nagy tálban keverd össze. A sót és a cukrot is add hozzá.

    A lisztet szitáld át, hogy a tészta könnyebb legyen, és ne legyenek csomók benne.

    2

    A vízben oldd fel az élesztőt, és hagyd pihenni 5 percig, amíg habosodni nem kezd.

    A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. Langyos víz ideális.

    3

    Az élesztős vizet és az olívaolajat öntsd a lisztes keverékhez, és kezd el összegyúrni a tésztát.

    A tésztát kezdd el lassan keverni, majd amikor már összeállt, kezd el kézzel dagasztani.

    4

    Dagaszd a tésztát 10-15 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis lisztet.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá még egy kis lisztet, de ne túl sokat, mert túl kemény lesz.

    5

    Helyezd a tésztát egy enyhén lisztezett tálba, takard le, és hagyd pihenni 1 órán át, amíg a tészta megduplázódik.

    Meleg helyen hagyd kelni, hogy gyorsabban megkeljen a tészta.

    6

    Amikor a tészta megkelt, oszd fel kisebb darabokra, és formázz belőlük kerek lapokat.

    A tésztát ne formázd túl vékonyra, hogy a pita ne törjön el sütés közben.

    7

    Melegítsd elő a serpenyőt közepes lángra, és süsd a tésztát egyesével 2-3 percig mindkét oldalon, amíg szép aranybarna nem lesz.

    A serpenyőt ne legyen túl forró, mert akkor a tészta kívül megég, belül pedig nyers marad.

    8

    Tálald melegen, akár önállóan, akár különféle töltelékekkel, például salátával, húsokkal vagy sajtokkal.

    A tunnbröd puha, finom textúráját akkor érheted el, ha nem hagyod túlsütni.