Tisztított és szeletelt barna shimeji gombák konyhai vágódeszkán

Barna shimeji gomba – Az ázsiai konyhák umami bomba gombája

Tisztított és szeletelt barna shimeji gombák konyhai vágódeszkán

A barna shimeji gomba (Hypsizygus tessellatus) egy Japánból származó, különleges ízű és textúrájú termesztett gombafaj, amely napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a nyugati konyhákban is. Hosszúkás, sűrűn nőtt tönkjei és világosbarna, pöttyös kalapjai különleges megjelenést kölcsönöznek neki. Aromája umami gazdag, diós, enyhén édeskés, főzés közben pedig még intenzívebbé válik.

Nemcsak dekoratív, de rendkívül egészséges alapanyag is, amelyet gyakran használnak wokos ételekben, levesekben, rizsételekben, illetve grillgombaként is.

Felhasználása a konyhában

A barna shimeji gomba nyersen enyhén kesernyés, de hőkezelés hatására lágy, roppanós állagúvá és kellemesen aromássá válik. Konyhai felhasználása során érdemes a következő módokon elkészíteni:

  • Wokban pirítva: fokhagymával, gyömbérrel, szójaszósszal remek köret vagy főétel.
  • Levesekbe: miso leves, ramen vagy pho gombás változatához tökéletes.
  • Rizottóhoz, tésztákhoz: krémes állaga jól illeszkedik selymes mártásokhoz.
  • Serpenyőben vajon sütve: minimalista köretként vagy előételként.
  • Töltelékekbe, gombafasírtba: textúrája miatt jól feldolgozható darálva is.

A tisztítása során elegendő a gyökérszerű, összenőtt alaprészt levágni, a gombatestet pedig óvatosan elválasztani és leöblíteni. Ne áztassuk, hogy ne veszítse el roppanós állagát.

Tápérték és egészségügyi hatások

A barna shimeji gomba tápanyagban gazdag, miközben alacsony a kalória- és zsírtartalma. Jelentős a rosttartalma, és sokféle mikrotápanyagban bővelkedik:

  • Fehérje: támogatja a sejtműködést és izomregenerációt.
  • B-vitaminok (B2, B3, B6): hozzájárulnak az anyagcseréhez és idegrendszer működéséhez.
  • Kálium, réz, foszfor: segítik a szív- és érrendszer, valamint a csontozat fenntartását.
  • Poliszacharidok: immunerősítő hatással bírhatnak, antioxidáns aktivitással.

Az ázsiai gyógyászatban is használják májvédő, vércukorszint szabályozó és gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Tárolás és ajánlások

A barna shimeji hűtőszekrényben 4–5 napig tárolható, de frissen a legízletesebb. Ne tároljuk nedvesen vagy lezárva, mert gyorsan megpenészedhet. Hőkezelés után fogyasszuk, mivel így érvényesül igazán a zamata és a tápértéke is hasznosul.

A barna shimeji gomba nemcsak különleges látványt nyújt, hanem egészséges, tápláló és sokoldalúan használható alapanyagként gazdagítja bármely konyhát.

Tápérték 100 g barna shimeji gombában:
Kalória: 35 kcal
Fehérje: 2.8 g
Zsír: 0.4 g
Szénhidrát: 5.6 g
Cukor: 1.2 g
Rost: 2.4 g
Kálium: 377 mg
Foszfor: 85 mg
Nátrium: 7 mg
Kalcium: 6 mg
Magnézium: 10 mg
Réz: 0.25 mg
B2-vitamin: 0.21 mg
B3-vitamin: 3.8 mg
B6-vitamin: 0.08 mg
Folsav: 18 µg
D-vitamin: 5 IU
C-vitamin: 1.9 mg