Az egres, más néven köszméte, egy ízletes és tápanyagban gazdag nyári bogyós gyümölcs, amelyet sokan kedvelnek savanykás, frissítő íze miatt. Színe lehet zöld, sárgászöld, pirosas vagy bordó, a héja vékony és enyhén áttetsző, húsa pedig lédús és magokkal tarkított.
Az egres magas C-vitamin-tartalmával és antioxidáns vegyületeivel támogatja az immunrendszert, segíti a sejtvédelmet, valamint előnyös hatással lehet az emésztésre is a benne található rostok révén. Emellett káliumot, kalciumot, mangánt és többféle B-vitamint is tartalmaz.
A egres sokoldalúan felhasználható: nyersen fogyasztva, gyümölcssalátákhoz, turmixokhoz, szószokhoz, lekvárokhoz, kompótokhoz kiváló. Savanykás íze miatt jól illik édes és sós ételekhez egyaránt. Sütemények, piték, mártások alapanyaga is lehet, különösen jól harmonizál bodzával, vaníliával és mentával.
Az egres június végétől augusztusig terem, frissen hűtve 4-5 napig eltartható. Fagyasztva, befőzve vagy aszalva is tartósítható. A még keményebb, éretlenebb egres főzéshez, lekvárkészítéshez, míg az érettebb, lágyabb példányok nyersen is ízletesek.
A egres tehát egy hazai szupergyümölcs, amely nemcsak frissítő ízével, de jelentős vitamintartalmával is hozzájárul az egészséges életmódhoz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.