Friss zöld és vörös egres bogyók szeletelve, levéllel fa felületen

Egres – A nyári vitaminbomba, ami savanykás ízével frissít és táplál

Friss zöld és vörös egres bogyók szeletelve, levéllel fa felületen

Az egres, más néven köszméte, egy ízletes és tápanyagban gazdag nyári bogyós gyümölcs, amelyet sokan kedvelnek savanykás, frissítő íze miatt. Színe lehet zöld, sárgászöld, pirosas vagy bordó, a héja vékony és enyhén áttetsző, húsa pedig lédús és magokkal tarkított.

Egészségügyi előnyei

Az egres magas C-vitamin-tartalmával és antioxidáns vegyületeivel támogatja az immunrendszert, segíti a sejtvédelmet, valamint előnyös hatással lehet az emésztésre is a benne található rostok révén. Emellett káliumot, kalciumot, mangánt és többféle B-vitamint is tartalmaz.

  • C-vitaminban gazdag – erősíti az immunrendszert.
  • Antioxidáns tartalma – védi a sejteket a káros szabad gyököktől.
  • Magas rosttartalom – támogatja az egészséges emésztést.
  • Alacsony kalóriatartalom, így fogyókúrás étrendekbe is beilleszthető.
  • Vizelethajtó és méregtelenítő hatású.

Egres a konyhában

A egres sokoldalúan felhasználható: nyersen fogyasztva, gyümölcssalátákhoz, turmixokhoz, szószokhoz, lekvárokhoz, kompótokhoz kiváló. Savanykás íze miatt jól illik édes és sós ételekhez egyaránt. Sütemények, piték, mártások alapanyaga is lehet, különösen jól harmonizál bodzával, vaníliával és mentával.

Tárolás és szezon

Az egres június végétől augusztusig terem, frissen hűtve 4-5 napig eltartható. Fagyasztva, befőzve vagy aszalva is tartósítható. A még keményebb, éretlenebb egres főzéshez, lekvárkészítéshez, míg az érettebb, lágyabb példányok nyersen is ízletesek.

A egres tehát egy hazai szupergyümölcs, amely nemcsak frissítő ízével, de jelentős vitamintartalmával is hozzájárul az egészséges életmódhoz.

Tápérték 100 g egresben:
Kalória: 44 kcal
Fehérje: 1.0 g
Zsír: 0.6 g
Szénhidrát: 10.2 g
Cukor: 8.1 g
Rost: 4.3 g
Nátrium: 1 mg
Kálium: 198 mg
Kalcium: 25 mg
Magnézium: 10 mg
Vas: 0.3 mg
Cink: 0.1 mg
B1-vitamin: 0.04 mg
B2-vitamin: 0.05 mg
B3-vitamin: 0.3 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 6 µg
A-vitamin: 290 IU
C-vitamin: 27.7 mg
D-vitamin: 0 IU