Fokhagyma olaj üvegben és tálkában, fokhagymagerezdekkel körülvéve

Fokhagyma olaj – Illatos, karakteres olaj a konyha szívében

Fokhagyma olaj üvegben és tálkában, fokhagymagerezdekkel körülvéve

A fokhagyma olaj egy intenzív, aromás ízesítő olaj, amely a fokhagyma és növényi olaj (pl. olíva- vagy napraforgóolaj) kombinációjából készül. A fokhagyma gazdag illóolajait és ízanyagait az olaj magába szívja, így egyedülálló karaktert ad az ételeknek. A fokhagyma olaj népszerű a mediterrán, ázsiai és modern fúziós konyhákban egyaránt.

A házi készítésű vagy kereskedelmi fokhagymaolajok eltérő intenzitásúak lehetnek, attól függően, hogy sült, párolt vagy nyers fokhagymát használnak az infúzióhoz. Megjelenése jellemzően világos sárga vagy aranyszínű, áttetsző olaj, amely gazdag fokhagymaillattal és -ízzel rendelkezik.

A fokhagyma olaj előnyei

  • Természetes ízfokozó: a fokhagyma esszenciáját hordozza anélkül, hogy darabos lenne
  • Antibakteriális tulajdonságok: a fokhagymában található allicin révén
  • Segíti az emésztést: enyhén stimulálja a gyomorsav-termelést
  • Egyszerűen adagolható: salátákra, szószokba, pirított ételekhez

Felhasználása a konyhában

A fokhagyma olaj ideális választás pirított zöldségek, húsok, saláták, tészták, mártogatók és öntetek ízesítéséhez. Sütéshez is használható, de legtöbben inkább közvetlenül tálaláskor adják az ételhez, hogy megőrizzék aromáját.

  • Pirított spagetti fokhagymás olajjal és petrezselyemmel
  • Pácolt húsokhoz extra ízfokozóként
  • Levesek tetejére cseppentve, tálalás előtt

Ha egyszerű, de markáns ízesítőre vágysz, a fokhagyma olaj tökéletes választás lehet. Kis mennyiségben is sokat ad hozzá az ételek karakteréhez, és természetes módon teszi teljessé a fogásokat.

Tápérték 100 g fokhagyma olajban (általános értékek):
Kalória: 885 kcal
Fehérje: 0 g
Zsír: 100 g
Telített zsírsav: 14 g
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
Többszörösen telítetlen zsírsav: 47 g
Szénhidrát: 0 g
Cukor: 0 g
Rost: 0 g
E-vitamin: 2.1 mg
Allicin (fokhagymából): ~5-10 mg
Vas: 0.5 mg
Kálcium: 1 mg
Cink: 0.1 mg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 0 IU