Friss, házi készítésű fokhagymás pretzel, ropogós és aranybarna, durva sóval megszórva

Pretzel fokhagymával

A pretzel története több évszázadra nyúlik vissza, és az egyik legismertebb német péksütemény. Az eredeti receptet valószínűleg egy szerzetes alkotta meg, aki a tésztát a háromágú kereszt szimbolikájával formálta meg. Azóta a pretzel világszerte elterjedt, és számos variációban kapható, de a klasszikus, ropogós változata minden étkezésben kedvelt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
300 ml Meleg víz
7 g Élesztő
1 tk. Cukor
1.5 tk.
2 ek. Olaj
2 ek. Sütő szóda
1 l Víz
3 gerezd Fokhagyma
2 ek. Durva só

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt a meleg vízben feloldjuk egy teáskanál cukorral, és 5-10 percig pihentetjük, hogy az élesztő felhabosodjon.

    Ne használj túl forró vizet, mert az elpusztíthatja az élesztőt. Az ideális hőmérséklet 37°C.

    2

    A lisztet és a sót egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és az olajat. Dagasztjuk a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ezt kb. 8-10 percig csináljuk.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kis lisztet. Ha túl száraz, egy kevés vizet is adhatunk hozzá.

    3

    A tésztát letakarva, meleg helyen hagyjuk kelni 1 órán át, vagy amíg a tészta duplájára nő.

    Hogy biztosan jól keljen, tartsd melegen a tésztát, de ne hagyd, hogy közvetlen napsütés érje.

    4

    Miután a tészta megkelt, oszd 8 egyenlő részre, és formálj belőlük hosszú hengereket. A hengereket alakítsd pretzel formára.

    Ne aggódj, ha nem lesz tökéletes a forma, a pretzel akkor is finom lesz.

    5

    A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. Egy nagy lábasban vizet forralunk, és hozzáadjuk a sütő szódát. A pretzeleket egyesével a forró vízbe tesszük, és 30 másodpercig főzzük őket.

    A forró víz és a sütő szóda biztosítja a pretzel kívül ropogós, belül puha textúráját.

    6

    A fokhagymát reszeld le vagy aprítsd fel finomra, majd keverd össze egy kevés olajjal. A főtt pretzeleket sütőpapírral borított tepsire helyezzük, és kenjük meg a fokhagymás olajjal. 10-12 percig sütjük őket, amíg aranybarnák lesznek. A végén szórjuk meg durva sóval.

    A fokhagymás olaj sok ízt ad a pretzelnek, de ügyelj, hogy ne tedd túl sokáig a tésztára, hogy ne égjen meg a fokhagyma.