Friss, håzi készítésƱ fokhagymås pretzel, ropogós és aranybarna, durva sóval megszórva

Pretzel fokhagymĂĄval

A pretzel törtĂ©nete több Ă©vszĂĄzadra nyĂșlik vissza, Ă©s az egyik legismertebb nĂ©met pĂ©ksĂŒtemĂ©ny. Az eredeti receptet valĂłszĂ­nƱleg egy szerzetes alkotta meg, aki a tĂ©sztĂĄt a hĂĄromĂĄgĂș kereszt szimbolikĂĄjĂĄval formĂĄlta meg. AzĂłta a pretzel vilĂĄgszerte elterjedt, Ă©s szĂĄmos variĂĄciĂłban kaphatĂł, de a klasszikus, ropogĂłs vĂĄltozata minden Ă©tkezĂ©sben kedvelt.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 500 g Liszt
⭕ 300 ml Meleg víz
⭕ 7 g ÉlesztƑ
⭕ 1 tk. Cukor
⭕ 1.5 tk. Só
⭕ 2 ek. Olaj
⭕ 2 ek. SĂŒtƑ szĂłda
⭕ 1 l Víz
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 2 ek. Durva só

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Az Ă©lesztƑt a meleg vĂ­zben feloldjuk egy teĂĄskanĂĄl cukorral, Ă©s 5-10 percig pihentetjĂŒk, hogy az Ă©lesztƑ felhabosodjon.

    Ne hasznĂĄlj tĂșl forrĂł vizet, mert az elpusztĂ­thatja az Ă©lesztƑt. Az ideĂĄlis hƑmĂ©rsĂ©klet 37°C.

    2

    A lisztet Ă©s a sĂłt egy tĂĄlban összekeverjĂŒk, majd hozzĂĄadjuk a felfutott Ă©lesztƑt Ă©s az olajat. Dagasztjuk a tĂ©sztĂĄt, amĂ­g sima Ă©s rugalmas nem lesz. Ezt kb. 8-10 percig csinĂĄljuk.

    Ha a tĂ©szta tĂșl ragacsos, adj hozzĂĄ egy kis lisztet. Ha tĂșl szĂĄraz, egy kevĂ©s vizet is adhatunk hozzĂĄ.

    3

    A tĂ©sztĂĄt letakarva, meleg helyen hagyjuk kelni 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, vagy amĂ­g a tĂ©szta duplĂĄjĂĄra nƑ.

    Hogy biztosan jĂłl keljen, tartsd melegen a tĂ©sztĂĄt, de ne hagyd, hogy közvetlen napsĂŒtĂ©s Ă©rje.

    4

    MiutĂĄn a tĂ©szta megkelt, oszd 8 egyenlƑ rĂ©szre, Ă©s formĂĄlj belƑlĂŒk hosszĂș hengereket. A hengereket alakĂ­tsd pretzel formĂĄra.

    Ne aggódj, ha nem lesz tökéletes a forma, a pretzel akkor is finom lesz.

    5

    A sĂŒtƑt elƑmelegĂ­tjĂŒk 220°C-ra. Egy nagy lĂĄbasban vizet forralunk, Ă©s hozzĂĄadjuk a sĂŒtƑ szĂłdĂĄt. A pretzeleket egyesĂ©vel a forrĂł vĂ­zbe tesszĂŒk, Ă©s 30 mĂĄsodpercig fƑzzĂŒk Ƒket.

    A forrĂł vĂ­z Ă©s a sĂŒtƑ szĂłda biztosĂ­tja a pretzel kĂ­vĂŒl ropogĂłs, belĂŒl puha textĂșrĂĄjĂĄt.

    6

    A fokhagymĂĄt reszeld le vagy aprĂ­tsd fel finomra, majd keverd össze egy kevĂ©s olajjal. A fƑtt pretzeleket sĂŒtƑpapĂ­rral borĂ­tott tepsire helyezzĂŒk, Ă©s kenjĂŒk meg a fokhagymĂĄs olajjal. 10-12 percig sĂŒtjĂŒk Ƒket, amĂ­g aranybarnĂĄk lesznek. A vĂ©gĂ©n szĂłrjuk meg durva sĂłval.

    A fokhagymĂĄs olaj sok Ă­zt ad a pretzelnek, de ĂŒgyelj, hogy ne tedd tĂșl sokĂĄig a tĂ©sztĂĄra, hogy ne Ă©gjen meg a fokhagyma.