Friss komlĂłtobozok fa felĂŒleten, nĂ©melyik felnyitva sĂĄrga lupulinnal

Friss komlĂłtoboz – A sörfƑzĂ©s Ă©s termĂ©szetgyĂłgyĂĄszat zöld aranya

Friss komlĂłtobozok fa felĂŒleten, nĂ©melyik felnyitva sĂĄrga lupulinnal

A friss komlĂłtoboz a Humulus lupulus nevƱ Ă©velƑ növĂ©ny virĂĄgzata, amely elsƑsorban a sörfƑzĂ©shez nĂ©lkĂŒlözhetetlen, de gyĂłgynövĂ©nykĂ©nt is jelentƑs szerepet tölt be. A komlĂłt hazĂĄnkban is termesztik, fƑkĂ©nt az Alföld egyes rĂ©szein, de termĂ©szetes Ă©lƑhelye EurĂłpa nagy rĂ©szĂ©n megtalĂĄlhatĂł.

A friss komlĂłtoboz Ă©lĂ©nkzöld szĂ­nƱ, puha Ă©s enyhĂ©n gyantĂĄs tapintĂĄsĂș, belsejĂ©ben pedig jĂłl lĂĄthatĂłak az aprĂł, sĂĄrga szĂ­nƱ mirigyek – ezek a lupulinok –, amelyek az illĂłolajokat Ă©s keserƱvegyĂŒleteket tartalmazzĂĄk. Ez a sör Ă­zĂ©t, aromĂĄjĂĄt Ă©s eltarthatĂłsĂĄgĂĄt is befolyĂĄsolja.

A friss komlĂłtoboz tulajdonsĂĄgai

  • KeserƱanyagokat tartalmaz: Alfa- Ă©s bĂ©ta-savak (pl. humulon, lupulon), melyek Ă­zt Ă©s fertƑtlenĂ­tƑ hatĂĄst biztosĂ­tanak.
  • Lupulin-tartalom: IllĂłolajokat tartalmaz, amelyek aromĂĄs Ă©s gyĂłgyhatĂĄsĂș vegyĂŒleteket hordoznak.
  • NyugtatĂł hatĂĄs: A termĂ©szetgyĂłgyĂĄszatban teĂĄkhoz Ă©s altatĂł hatĂĄsĂș pĂĄrnĂĄkhoz is hasznĂĄljĂĄk.
  • FrissĂ­tĂ©sre ideĂĄlis: A friss tobozok erƑteljesebb illatot Ă©s karaktert adnak, mint a szĂĄrĂ­tottak.

A friss komlĂłtoboz sörfƑzĂ©shez leginkĂĄbb azonnali felhasznĂĄlĂĄssal alkalmas, hiszen a benne talĂĄlhatĂł illĂłolajok gyorsan elillannak. Emellett gyĂłgyteĂĄkban, tinktĂșrĂĄkban Ă©s nyugtatĂł hatĂĄsĂș kĂ©szĂ­tmĂ©nyekben is felhasznĂĄlhatĂł.

Feldolgozåsa és tårolåsa

A komlĂłt ĂĄltalĂĄban azonnal szĂĄrĂ­tjĂĄk betakarĂ­tĂĄs utĂĄn, hogy megƑrizzĂ©k a hatĂłanyagokat. A friss komlĂłtoboz azonban szezonĂĄlis kĂŒlönlegessĂ©g, amit elsƑsorban kĂ©zmƱves sörfƑzdĂ©k hasznĂĄlnak „wet hop” vagy „fresh hop” sörök kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re.

ÉrdekessĂ©gek

A komlĂł a kenderfĂ©lĂ©k csalĂĄdjĂĄba tartozik, Ă©s mĂĄr a közĂ©pkorban is hasznĂĄltĂĄk sör Ă­zesĂ­tĂ©sĂ©re, tartĂłsĂ­tĂĄsĂĄra. A friss tobozokat ma mĂĄr nemcsak sörhöz, hanem illĂłolajkĂ©nt, termĂ©szetes nyugtatĂłkĂ©nt, sƑt, kosmetikumokban is alkalmazzĂĄk.

ÖsszegzĂ©sĂŒl a friss komlĂłtoboz egy rendkĂ­vĂŒl sokoldalĂș alapanyag, amely a sörfƑzĂ©sen tĂșl a termĂ©szetes gyĂłgyĂĄszatban Ă©s a gasztronĂłmiĂĄban is megĂĄllja a helyĂ©t – friss formĂĄjĂĄban pedig intenzĂ­vebb aromĂĄkkal Ă©s magasabb hatĂłanyagtartalommal bĂ­r, mint szĂĄrĂ­tott tĂĄrsa.

Tåpérték 100 g friss komlótobozban:
KalĂłria: 45 kcal
Fehérje: 4.1 g
ZsĂ­r: 0.6 g
Szénhidråt: 7.6 g
Cukor: 0.5 g
Rost: 2.9 g
KĂĄlium: 278 mg
Kalcium: 34 mg
Magnézium: 21 mg
Vas: 1.2 mg
Cink: 0.5 mg
Folsav: 14 ”g
B1-vitamin: 0.03 mg
B2-vitamin: 0.05 mg
B6-vitamin: 0.09 mg
C-vitamin: 3.2 mg
D-vitamin: 0 IU
A-vitamin: 0 IU