A homár az egyik legexkluzívabb tengeri alapanyag, amely különleges ízéről, lédús húsáról és kivételes tápértékéről ismert. Húsa fehér, tömör, enyhén édeskés, és magas fehérje-, valamint alacsony zsírtartalmú – ezért nemcsak ínyencek, hanem egészségtudatos fogyasztók körében is népszerű.
A homárt főként főzve, grillezve vagy vajban sütve készítik el. A legismertebb változat a főtt homár citrommal és fokhagymás vajjal, de számos fine dining étel alapja is lehet. Tápanyagtartalma kiváló: B12-vitaminban, szelénben, rézben és cinkben gazdag, miközben alacsony kalória- és szénhidráttartalommal bír.
A homárt leggyakrabban egészben főzve, félbevágva grillezve vagy vajban sütve készítik el. Az ollók és farokrész húsa a legértékesebb. Gyakori kiegészítői a fokhagymás vaj, citrom, petrezselyem, fehérboros mártások.
Népszerű homáros ételek:
100 g főtt homár energiatartalma átlagosan 90–98 kcal, tartalmaz 19 g fehérjét és kevesebb mint 1 g zsírt. Szénhidrát szinte nincs benne, így kiváló keto- és low-carb étrendhez. Emellett nagy mennyiségben található benne B12-vitamin (4.0 µg), szelén (37 µg), cink, réz, jód. Kis mennyiségű omega-3 zsírsav is jelen van, amely támogatja a szív és agy működését.
A homár tehát nemcsak luxusétel, hanem valódi tápanyagbomba, amelyet alkalmi és egészségtudatos étkezésekhez is érdemes beilleszteni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.