A kecsketej egyre nagyobb népszerűségnek örvend, köszönhetően természetes összetételének, magas tápértékének és könnyebb emészthetőségének. Számos kultúrában évszázadok óta fogyasztják, és napjainkban újra felfedezik mint alternatív tejforrás a tehéntej mellett.
Megjelenésében a kecsketej kissé opálosabb, krémesebb állagú, enyhén fehéres vagy sárgás árnyalatú. Íze jellegzetesebb, enyhén sósabb vagy „földesebb”, amit sokan különlegesnek tartanak. Természetesen homogénezett, vagyis a benne lévő zsírgolyócskák kisebbek, így könnyebben emészthető.
A kecsketej felhasználása szinte megegyezik a tehéntejével. Alkalmas főzéshez, sütéshez, italokhoz, szószokhoz, krémekhez, valamint önmagában is fogyasztható. Ezen túlmenően sajtok, túró, joghurt, kefir és tejföl is készíthető belőle.
Különösen népszerű a kecskesajt alapjaként, amelyet friss, érlelt vagy fűszeres változatban is készítenek. A kecsketejből készült tejtermékek íze intenzívebb, aromásabb, és gyakran szerepelnek mediterrán vagy paleo ételekben.
100 ml kecsketej kb. 69 kcal energiát, 3,6 g fehérjét, 4,1 g zsírt és 4,5 g szénhidrátot tartalmaz. Magas kalcium- és A-vitamin-tartalmának köszönhetően hozzájárul a csontok, fogak és immunrendszer egészségéhez.
A kecsketej nem tartalmaz agglutinin fehérjét, amely gyakran felelős a tejzsír felhalmozódásáért az emésztés során. Emiatt kevésbé allergén, és sokan, akik nem tudják a tehéntejet fogyasztani, ezt jól tolerálják.
A friss kecsketej hűtést igényel (0–5 °C), és felbontás után 2–3 napon belül ajánlott elfogyasztani. Pasztőrözött és UHT változatok hosszabb ideig is eltarthatók, de mindig ügyeljünk a szavatosságra. Fagyasztani is lehet, de állaga megváltozhat, ezért inkább frissen javasolt a felhasználás.
A kecsketej tehát nem csupán alternatíva, hanem egy értékes és tápláló tejtípus, amely egyensúlyt hozhat a modern étrendekbe.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.