A vaníliarudat hosszában vágd fel, és a magokat egy kés hegyével kapard ki.
A vaníliarúd helyett használhatsz vanília kivonatot is, de a rúd intenzívebb ízt ad.
Egy közepes lábosba öntsd a kecsketejet és a tejszínt, majd add hozzá a cukrot és a vaníliamagokat. Közepes lángon melegítsd fel, de ne forrald fel.
A kecsketej jellegzetes ízét a vanília jól kiegészíti. Vigyázz, hogy ne forrald fel a tejet, mert megváltozhat az állaga.
Közben egy külön tálban keverd össze a tojássárgájákat habverővel, amíg kissé világosabb és sűrűbb állagú lesz.
A tojássárgáják biztosítják a fagylalt krémes állagát.
A meleg tejből egy merőkanálnyit adj a tojássárgájákhoz, miközben folyamatosan kevered. Ez hőkiegyenlítésként szolgál, hogy a tojás ne csapódjon ki.
Ez a lépés nagyon fontos! Lassan adagold a meleg tejet a tojássárgájához, hogy elkerüld a rántotta állagot.
A melegített tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba, és alacsony hőfokon főzd folyamatos keverés mellett, amíg a krém besűrűsödik (kb. 5-7 perc). Ne hagyd forrni!
A krém akkor jó, ha bevonja a kanál hátát. Ha forrni kezd, a tojás összekaphat.
Szűrd át a keveréket egy finom szűrőn, hogy a nagyobb részeket eltávolítsd. Hagyd teljesen kihűlni, majd tedd hűtőbe legalább 4 órára.
A szűrés biztosítja a fagylalt sima állagát. A hűtés elengedhetetlen a megfelelő állag és ízek kialakulásához.
Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a lehűlt keveréket, és a gép utasításai szerint készítsd el. Ha nincs, tedd a keveréket egy lapos edénybe a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával, hogy krémes maradjon.
A fagylaltgép használata egyenletesebb eredményt ad. Ha kézzel készíted, a rendszeres keverés segít megelőzni a jégkristályok kialakulását.
Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten pihenni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted friss gyümölccsel vagy aprított dióval.
A kecsketejes fagylalt jól harmonizál a friss gyümölcsökkel és a dióval. Kísérletezz bátran a díszítéssel!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.