A paszternák (Pastinaca sativa) egy édes, diós aromájú gyökérzöldség, amely a sárgarépához hasonló megjelenésű, ám krémfehér színű és karakteresebb, fűszeres ízű. Különösen népszerű az őszi-téli időszakban, amikor a levesek, pürék és sült köretek egyik kedvelt alapanyaga.
A paszternák kiváló forrása rostoknak, C-vitaminnak, B9-vitaminnak (folsav), K-vitaminnak és ásványi anyagoknak, mint például a kálium és a mangán. Alacsony kalóriatartalma és magas tápértéke miatt diétás étrendbe is beilleszthető.
A paszternák rendszeres fogyasztása elősegítheti az emésztőrendszer egészségét, támogathatja a szív- és érrendszert, valamint hozzájárulhat a napi vitaminbevitelhez.
A paszternák rendkívül sokoldalú: levesek, krémlevesek, pürék, zöldségtálak, rakott ételek és sült zöldségek gyakori összetevője. Nyersen is fogyasztható salátákban, de a leginkább sütve vagy főzve fejti ki édeskés, diós ízvilágát. Kiváló sárgarépa alternatíva vagy kiegészítő.
A paszternák nem csupán egészséges, de rendkívül ízletes és változatosan elkészíthető gyökérzöldség, amely tökéletesen beilleszthető a szezonális, tudatos étrendbe.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.