Friss pitypanglevelek fehĂ©r tĂĄnyĂ©ron, fogyasztĂĄsra elƑkĂ©szĂ­tve

PitypanglevĂ©l a tĂĄnyĂ©ron – A vadon nƑtt zöld szuperĂ©lelmiszer

Friss pitypanglevelek fehĂ©r tĂĄnyĂ©ron, fogyasztĂĄsra elƑkĂ©szĂ­tve

A pitypanglevĂ©l (Taraxacum officinale) a vadon nƑtt zöld növĂ©nyek egyik legismertebb kĂ©pviselƑje, amely nemcsak gyĂłgyĂĄszati cĂ©lokra alkalmas, hanem ehetƑ, rendkĂ­vĂŒl tĂĄpanyagdĂșs zöldsĂ©gkĂ©nt is hasznĂĄlhatĂł. BĂĄr sokan gyomnövĂ©nykĂ©nt tekintenek rĂĄ, a pitypanglevĂ©l valĂłsĂĄgos szuperĂ©lelmiszer.

Miért érdemes pitypanglevelet fogyasztani?

A pitypang levele gazdag vitaminokban Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyagokban, kĂŒlönösen A-, C- Ă©s K-vitaminban, valamint kalciumban, vasban Ă©s kĂĄliumban. Jellegzetes kesernyĂ©s Ă­ze serkenti az emĂ©sztĂ©st, elƑsegĂ­ti az epe termelƑdĂ©sĂ©t, Ă©s tĂĄmogatja a mĂĄjmƱködĂ©st. Rendszeres fogyasztĂĄsa salaktalanĂ­tĂł Ă©s mĂ©regtelenĂ­tƑ hatĂĄsĂș.

Pitypanglevél felhasznålåsi módjai

  • SalĂĄtĂĄkhoz: Friss, zsenge levelei kivĂĄlĂłan passzolnak citrusos vagy ecetes öntetekhez.
  • FƑzelĂ©kkĂ©nt vagy spenĂłtpĂłtlĂłkĂ©nt: PĂĄrolva vagy blansĂ­rozva, fokhagymĂĄval, tejszĂ­nnel elkĂ©szĂ­tve.
  • TeakĂ©nt: SzĂĄrĂ­tott levelekbƑl kĂ©szĂ­tett fƑzet remek vĂ­zhajtĂł Ă©s anyagcserefokozĂł.
  • PestĂłkĂ©nt: OlĂ­vaolajjal, fokhagymĂĄval Ă©s diĂłval turmixolva kĂŒlönleges mĂĄrtogatĂłs vagy szendvicskrĂ©m.
  • TĂ©sztĂĄkhoz, omlettekhez keverve: Finomra vĂĄgva belekeverhetƑ kĂŒlönfĂ©le tojĂĄsos vagy tĂ©sztĂĄs Ă©telekbe.

ElƑkĂ©szĂ­tĂ©s Ă©s tĂĄrolĂĄs

Mindig a fiatal, zsenge leveleket Ă©rdemes gyƱjteni – lehetƑleg vegyszermentes, tiszta környezetbƑl. FelhasznĂĄlĂĄs elƑtt alaposan mossuk meg. HƱtƑszekrĂ©nyben enyhĂ©n nedves papĂ­rtörlƑbe csomagolva 2-3 napig friss marad. SzĂĄrĂ­tott formĂĄban akĂĄr hĂłnapokig is eltarthatĂł teĂĄnak.

EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄsok

A pitypanglevél az egyik leghatékonyabb természetes vízhajtó, miközben nem okoz kåliumvesztést, mint sok szintetikus szer. Rendszeres fogyasztåsa javíthatja a vese- és måjfunkciókat, enyhítheti a puffadåst és tåmogathatja a vérkeringést.

Összefoglalva, a pitypanglevĂ©l egy igazi funkcionĂĄlis, tĂĄplĂĄlĂł Ă©s termĂ©szetes zöldsĂ©g, amelyet Ă©rdemes rendszeresen beilleszteni az Ă©trendbe – fƑkĂ©nt tavasszal Ă©s kora nyĂĄron, amikor a legzsengĂ©bb.

Tåpérték 100 g-ban:
KalĂłria: 45 kcal
Fehérje: 2.7 g
ZsĂ­r: 0.7 g
Szénhidråt: 9.2 g
Cukor: 0.7 g
Rost: 3.5 g
NĂĄtrium: 76 mg
KĂĄlium: 397 mg
Kalcium: 187 mg
Magnézium: 36 mg
Vas: 3.1 mg
C-vitamin: 35 mg
A-vitamin: 10100 IU
K-vitamin: 778 ”g
Folsav: 27 ”g