A friss pitypangleveleket alaposan mosd meg hideg víz alatt, majd csepegtesd le és szárítsd meg papírtörlővel.
A pitypanglevelek mosásakor figyelj, hogy eltávolítsd a homokot és a szennyeződéseket. A száraz levelek jobban magukba szívják a savanyító levet.
Egy kisebb edényben keverd össze a fehérborecetet, a vizet, a mézet és a sót. Melegítsd közepes lángon, amíg a méz és a só teljesen feloldódik.
A méz helyett használhatsz más édesítőszert is, például agavé szirupot vagy juharszirupot.
A fokhagymát hámozd meg és vágd félbe. Az egész fekete borsot enyhén törj meg egy kés lapjával, hogy jobban kiadja az ízét.
A fokhagyma és a bors mennyiségét ízlés szerint változtathatod.
Egy tiszta, zárható üvegbe rétegezd a pitypangleveleket, majd add hozzá a fokhagymát és az összetört borsot.
Az üveg legyen sterilizálva, hogy megakadályozd a penészedést. Forrázd le az üveget és a tetőt.
Öntsd rá a forró ecetes levet a levelekre, majd egy kanállal finoman nyomkodd meg, hogy teljesen ellepje a folyadék.
A forró lé segít a leveleknek gyorsabban megpuhulni és felvenni az ízeket. A kanállal való nyomkodás segít eltávolítani a levegőt a levelek közül.
Hagyd szobahőmérsékleten hűlni az üveget körülbelül 30 percig, majd zárd le és tedd a hűtőbe legalább 24 órára az ízek összeéréséhez.
A 24 órás hűtés elengedhetetlen az ízek összeéréséhez. Minél tovább áll a hűtőben, annál ízletesebb lesz.
A savanyított pitypangleveleket használhatod salátákhoz, szendvicsekhez vagy húsételek mellé. Hűtőben tárolva 1-2 hétig eláll.
A savanyított pitypanglevelek intenzív íze miatt érdemes óvatosan adagolni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.