A póréhagyma (Allium ampeloprasum var. porrum) a hagymafélék családjába tartozó zöldség, melynek íze sokkal enyhébb a vörös- vagy fokhagymánál, mégis gazdag aromájú és sokoldalú alapanyag. Európában és Ázsiában is régóta termesztik és előszeretettel használják levesek, raguk, saláták és főételek ízesítésére.
A póréhagyma nemcsak ízletes, de vitaminokban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban is gazdag. Rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszer működését, segíti az emésztést és gyulladáscsökkentő hatással is bír.
A póréhagyma szinte minden ételbe beilleszthető, ahol a hagymás alap íze elvárt, de lágyabb hatás szükséges. Kiválóan használható levesekhez, zöldséges ragukhoz, tojásételekhez és pitékhez is. A fehér szár alja az ízletesebb rész, míg a zöld levelek inkább hosszabb főzéshez vagy alapléhez javasoltak.
Népszerű felhasználási formák:
A póréhagyma egész évben elérhető, de a legízesebb változatok ősztől tavaszig kaphatók. Hűtőszekrényben (lazán becsomagolva) akár egy hétig is frissen tartható. Fontos a tisztítás: a levelek közé gyakran kerül föld, amit folyó víz alatt alaposan ki kell mosni.
Összességében a póréhagyma egy rendkívül lágy, mégis gazdag ízű zöldség, amely egészségi és kulináris szempontból is kiemelkedő. Ajánlott rendszeresen beépíteni a változatos, zöldségalapú étrendbe.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.