A rózsabors egész formában egy igazán különleges és illatos fűszerkülönlegesség, amit gyakran összetévesztenek a valódi borssal, pedig botanikailag nem tartozik a borsfélék közé. A rózsabors (Schinus molle vagy Schinus terebinthifolius) Dél-Amerikából származik, és valójában a szömörcék családjába tartozik.
Ízvilága édeskés, enyhén gyümölcsös és virágos aromájú, csupán enyhe csípősséggel, így rendkívül sokrétűen használható a konyhában. Kiváló választás, ha izgalmas ízélményt szeretnél adni sós és édes ételeknek egyaránt.
A rózsabors egészben alkalmazható akár mozsárban összetörve, akár egészben is, ha hosszabb főzés során szeretnénk kioldani ízét. Néhány kreatív ötlet:
A rózsabors antioxidánsokban gazdag, és enyhe gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak neki. Piperint nem tartalmaz, így kíméletesebb alternatíva lehet azok számára, akik érzékenyek a csípős fűszerekre. Mivel erős illóolajokat tartalmaz, nagy mennyiségben nem ajánlott a fogyasztása, de fűszerként használva biztonságos és ízletes kiegészítője az ételeknek.
Ha egyedi ízekre és látványos tálalásra vágysz, a rózsabors egész egy megkerülhetetlen fűszer a konyhádban.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.