A szódabikarbóna, azaz nátrium-hidrogén-karbonát (NaHCO₃) egy fehér, finom por állagú vegyület, amelyet elsősorban sütéshez és természetes tisztítószerként alkalmaznak. Az egyik legismertebb kémiai lazítószerként működik a sütőpor alternatívájaként.
Hő és savas közeg (pl. citromlé, joghurt, ecet) hatására szén-dioxidot szabadít fel, amely buborékokat képez a tésztában, így lazítja és megemeli azt. Ezért a szódabikarbónát gyakran használják:
A szódabikarbóna önmagában nem tartalmaz savat, ezért csak savas összetevő jelenlétében aktiválódik. A sütőpor ezzel szemben savat is tartalmaz, így önállóan is használható. Ezért fontos a megfelelő receptválasztás és kombináció.
A szódabikarbóna nemcsak sütésre jó. Használható:
Száraz, zárt edényben, hűvös, fénytől védett helyen kell tárolni. Fontos, hogy ne érintkezzen nedvességgel, mert akkor idő előtt reakcióba léphet.
A szódabikarbóna az egyik legsokoldalúbb és legpraktikusabb alapanyag a háztartásban, nemcsak sütéshez, hanem természetes háztartási tisztítószerként is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.